f Secubit Garam: SAMBAL TELUR MASIN

N3 Terkini

Monday, April 2, 2012

SAMBAL TELUR MASIN

ASSALAMUALAIKUM..

Dah dipaksa oleh Mek Ampang utk poskan gak hari ni entri kesinambungan utk entri AYAM GORENG KUNYIT LADA HITAM, jadi kenalah tarik nafas panjang2 dan mulakan mengarang. Ni pun nasib baik dah sembang lama dgn dia tadi kalau tak gerenti dia mengacau time duk mengarang.. hehehehe


Sambal Telur Masin ni K.Nor ambil kat dapur Ayu S'pore yg sedang bertapa seketika menenangkan hati dan jiwa setelah berhadapan dgn masalah ciplakan entri secara besar2an terhadap blognya tu. Semoga masalah yg melanda Ayu dan geng2 blogger masakan lain tu akan selesai secepatnya dan sebaik mungkin ya..

Masa Ayu mula2 tayang kat blog dia, K.Nor tak terasa lagi nak buat, jeling2 aje la.. Tapi bila Shereen post kat fb dan beritau yg menu ni sangat sedap dan rekomen suruh K.Nor buat, terus aje K.Nor copy dan save resipinya. Dari hari ke hari nak buat tak tercapat gak, last2 dapat la buat kali ni. K.Nor tak gandingkan lauk telur masin ni dgn nasi putih tp K.Nor gandingkan dgn BUBUR NASI!! Wahh.. sangat sedap dan menyelerakan sambalnya tu. Selain SAMBAL TELUR MASIN ni K.Nor juga buat AYAM GORENG KUNYIT LADA HITAM sebagai pelakon tambahan pada Bubur Nasi. Memang gadingan yg mantop! hehehe.. 


Mekasih pada Ayu yg dah share resipi dari SajiOnline tu dan juga terima kasih pada Shereen yg rekomenkan nya pd K.Nor.. Tak sia2 mencuba Sambal Telur Masin ni :)

SAMBAL TELUR MASIN
Sources:-From SAJIONLINE
Sources:-From Ayu@Curlybabesatisfaction
source : K.Nor

BAHAN-BAHAN:
5 biji telur masin (rebus)-(Ayu gunakan telur asin 'low-salt content')
1 labu bawang besar (hiris)
5 tangkai cili hijau (tumbuk kasar)-(Ayu tak gunakan ni)
*20 tangkai cili padi merah (tumbuk kasar)-Ayu gunakan lebih lagi)
*3 biji buah keras ~ k.nor skip
*3 cm belacan
garam + perasa -(Ayu tambah, garam buat syarat aje sebab telur masin dah masin)

CARA MENYEDIAKAN:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk.
2. Masukkan buah keras, garam, belacan dan gaul rata.
3. Susun telur dalam pinggan dan tuangkan sambal yang dimasak tadi.-(Ayu gaulkan sekali dalam kuali)

20 comments:

  1. ya Allahh.. manyak seydappp loo.. dah lama tak beli telur asin. nak carik a kat kedai bawah ni kot ada.. makan bubur nasi yeayy yeayy.

    eh ngarang senyap2 ek.. tak dengor pun. ikiki

    ReplyDelete
  2. kak nor...
    serius tergoda sangat nengoknya...
    masukkkkk list duluuu...
    telur masin tak de stok..he3

    ReplyDelete
  3. wah... sedapnya kak nor...buat air liur ku meleleh!!! leh cuba ni... kita amik resepinya ya... telur asin ada kat esbok tu.....

    ReplyDelete
  4. izah >> hehe.. kalau bising2 kang ada lak yg duk berjoget kat skype :)

    cpt jah.. cari telur masin nun :)

    mas >> uishh mekyung yg dah tergoda, kena buat tau... mmg sedap ni mas :)

    wana >> nah amik tisu, lap ya.. hehe

    ReplyDelete
  5. waduhhh memang gandingan yang mantop ni kak Nor...sib baik sini ada jual telur masin dpt jugalah hilang terliur tgk telum masin ni..hehe
    tapi reganya mahal la kalau nk compare dgn jual kat sana kan..tapi nk mkn punya pasal kena beli juga:D

    ReplyDelete
  6. sedap tu kak norrr.. bikin air liur saya meleleh... hehe..

    ReplyDelete
  7. terliur sudaaa... esok menu bubur nasik la jawabnyer!!

    ReplyDelete
  8. Ermmm.... nampak sedap je.... Weekend ni nanti Sha nak try buat la... Nk try time weekdays ni x bleh co'z hubby balik kerja lewat so memang Sha tak masak la untuk dinner...

    ~SHA~

    ReplyDelete
  9. aihh..kebetulan semlm punya telo masin ada lbh...esok buat bubur nasi lah nampaknya... ;)

    ReplyDelete
  10. fulamak....gambar je dah buat terliur..sangat suka makan bubur ngan lauk lauk gini...

    ReplyDelete
  11. tengok telor asin ni... teringat bulan puasa pulak..

    ReplyDelete
  12. wah sedapnya, selalu telur masin buat gulai lemak je

    ReplyDelete
  13. Bubur nasi with telur asin memang lah shiok.. kat hotel last week.. tu jugak yg ku bedal waktu breakfast.. tapi kan telur asin no pedas.. harus lah esok ku cari telur asin hahehehe

    ReplyDelete
  14. Salam Nor..
    aduh mkn ngan bubur mmg best sedap tak terhingga hehehe

    ReplyDelete
  15. sesekali kita olah telur masin jdi gitu pon sedap jugakkan...mcm2 dh menu skrg ni...semua myerelakan...hehe

    ReplyDelete
  16. uiihh...meletup2 air lioq dlm mulut ni haa

    ReplyDelete
  17. salam....

    senangnya...nampak pun sedap..boleh cuba ni..

    p/s: ketinggalan pasal isu copy resepi tu, kenapa? tiru sebukik-sebijik ke? ish....

    ReplyDelete
  18. salam K.Nor..set lengkap nampaknya kat telur masin tu, ada sambal sekali..Puas makan lauk yg enak cam ni..

    ReplyDelete
  19. Waaa...yang telur masin kat atas tu memang susah nak tolak tepi,bubur tu pulak mengancam banget...serasi bersama dalam mangkuk...

    ReplyDelete
  20. nieza >> apa kata nieza try buat sendiri telur masin, kat dlm myr ada resipi utk buat telur masin ni :)

    ratna >> dah lap belum yg meleleh tu? :)

    hana >> jadi ke tidak buat buburnya buk :)

    sha >> slmt mencuba sha :)

    lia >> puas hati dpt makan menu sedap ni kan lia :)

    nazrah >> try la naz.. sedap sgt :)

    ogyep >> takkan la telur asin hanya valid time bulan puasa jer hehe

    tina >> cuba cara ni lak, lg sedap :)

    rima >> breakfast dgn telur masin? wahhhaa.... :)

    mamahawa >> w'salam ma.. betul tu ma.. best kan :)

    QH >> mmg sangat menyelerakan :)

    sue >> uik.. sorang meleleh.. sorang meletup2.. ish.. bahaya tu sue :)

    syira >> w'salam .. slmt mencuba..

    bukan aje amik resipi dan gambar tp the whole entry.. bukan 1 atau 2 tp hampir keseluruhan entri blog tu dia angkut

    rahel >> mmg sangat serasi rahel.. :)

    ReplyDelete