f Secubit Garam: DAGING GORENG KENTANG

N3 Terkini

Thursday, April 26, 2012

DAGING GORENG KENTANG

ASSALAMUALAIKUM..

ALHAMDULILLAH.. Jutaan terima kasih buat semua yg mengucapkan tahniah dan turut berkongsi kegembiraan dgn K.Nor dlm entri ETERNITY MEI 2012 smlm. Semua tu takkan terjadi tanpa izin Allah dan juga sokongan dan galakan dr semua yg menjadi pengunjung SecubitGaram. Terutamanya kepada cik abe dan juga anak2 yg sentiasa menjadi pendorong dan pemberi semangat utk K.Nor meneruskan berkarya di alam maya ni. Juga kepada teman2 blogger yg rapat dgn K.Nor, yg sentiasa bergurau senda, yg sentiasa memahami bila timbul masalah atau isu2 yg bersangkut paut dgn blog (u know who u are ^---^) Alhamdulillah.. ukhwah yg terjalin atas niat kerana Allah akan sentiasa terasa kemanisan dan keindahannya. Bila tak ada sifat dengki mendengki, busuk hati dan sifat suka menikam dari belakang maupun yg menjadi talam bermuka2 (kuih talam atau kuih serimuka tak per.. hehe), insyaallah.. ukhwah yg terbina akan terus mekar dan berkembang hingga peringkat anak2 dan seterusnya.. amin...

Insyaallah lepas ni akan ada lg blogger2 lain yg akan mengisi slot resipi di Eternity tu.. Kita tunggu aje lah ya, sapa lak yg akan keluar utk edisi June.. wink.. wink utk org tu.. hehe..


Berbalik pd entri hari ni.. dah lama betul berhajat nak mencuba resipi simple dari Wana Potret Kasih, ibu kepada sang puteri yg sangat comel, Sarah Marissa.. Masakan ni boleh dikatakan masakan 2 in 1 sbb dalam tu dimasukkan juga sayur2an. Memang memudahkan kerja memasak ni terutamanya buat ibu2/wanita yg bekerja. Kalau nak lg cepat, guna daging batang pinang. Pastu letak kentang lebih2.. perghhhh sangat sedap makan kentang yg kat dalam masakan ni. Kalau suka basah2 sket, boleh guna air rebusan daging masa memasak masakan ni nanti. Utk lebih sedap, K.Nor tambah sedikit serbuk lada hitam yg baru ditumbuk.. mmg syok abisssss... :)

Mekasih Wana kerana sudi berkongsi resipi yg mudah dan sedap ni. Izinkan K.Nor share kat sini lak ya.. TQ :)

DAGING GORENG KENTANG
resipi : Wana@PotretKasih
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Bahan2nya
250 g daging lembu
sedikit serbuk kunyit
secubit garam ( taknak letak pun tak pe sebab sos tiram dan kicap dah masin )
1 biji bawang besar ( dimayang/hiris )
3 ulas bawang putih ( dimayang/hiris )
1 hiris halia ( dimayang/ dihiris )
2 biji kentang ( kopek kulit, potong kecil2 dan digoreng kekuningan )
sepotong karot ( potong kecil2 )
sedikit kobis ( potong kecil2 )
sedikit kacang panjang ( saya tak letak- tak de )
Cili merah ( ikut byk mana suka )
sedikit kicap manis
sedikit sos tiram
sedikit minyak masak
1 sudu kecil serbuk lada hitam (yg baru ditumbuk) ~ yg ni k.nor tambah

Cara Penyediaan
1. Letakkan daging dalam periuk/kuali, masak hingga airnya kering (jika daging belum empuk tambah sedikit air lagi kemudian masak hingga air daging kering lagi ).
2. Bila daging telah empuk angkat daging tadi kemudian ketepikan.
3. Masukkan sedikit minyak masak dalam kuali tadi. Tumis halia, bawang besar, bawang putih dan cili merah.
4. Kemudian masukkan daging tadi. kacau seketika baru masukkan sedikit kicap, sos tiram, sayur2an dan kentang.
5. Sesuaikan rasa dan bolehlah diangkat dan dihidangkan.....


* nota dr K.Nor
kalau guna daging biasa, rebus dulu daging, pastu baru hiris. air rebusan tu bolehlah digunakan dlm masakan bg yg suka basah2 sket

16 comments:

  1. Salam, Kak Nor. Makan dengan nasi panas2 sedap ni.. takyah lauk lain pun takpe kan..

    ReplyDelete
  2. Terasa2 cm daging blekpeper plak kan bila tabur pepper kendian tu...sedap tu kak nor, rasa cm nk tumpang je, 3,4 cedok jadi lah...

    ReplyDelete
  3. salam kak nor
    nampak sedap kak..sy kutip cili tue dulu..pastu baru makan daging tue..he hheee..dh lama x makan daging kak kecur pulakkk:)

    ReplyDelete
  4. Like Like Like very much...sedap niii

    ReplyDelete
  5. salam kak nor..kita lambat naik ketapi...segunung2 tahniah buat kak nor sekeluarga yek!blog SG adalah antara blog2 masakan yg terbaik bagi mokwo...semoga terus maju jaya dlm berkarya!
    lapar nya tengok daging tuh!!!

    ReplyDelete
  6. salam Kaknor....sedapnya sayalah orang yang paling suka bab masak simple simple nie hehe.

    ReplyDelete
  7. salam tahniah kak Nor, Liza terlambat la ...hihihihi
    Liza pun suka masak simple2 cmni, janji sedap n senang...

    ReplyDelete
  8. eh mcm dah lama x mkn daging..dgg btg pinang mcm xde lak kat cni.btg kelapa byk plak tepi jln..
    Besh daging goreng2 ni kak..nk ratah besh gak..kalo akk bg sepinggn pun best gak..hehe

    ReplyDelete
  9. salam kak nor yang tersayang... thanks sudi cuba resepi simple tu...tahniah dan saya tumpang bangga kerana resepi kak nor dipilih oleh Media Glam... moga kak nor akan terus maju jaya lagi... Amin!!!

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum kak nor cayang...
    hmm..sedappnya tengok daging tu..
    mas pun suka daging masak gitu...
    sedappppppnya...

    ReplyDelete
  11. waaa...menyelerakan la lauk daging tu... sedapnya mkn dgn nasi panas kan... kalau meratah pon sedap nih...

    ReplyDelete
  12. As salam Kak Nor,

    Marya follow sini, tgk hidangan yg menarik tu buat sy terpikat... Baru nak belajar2 masak yg best2 ni :)))

    Salam perkenalan~

    ReplyDelete
  13. salam kak nor... sedapnya lauk nie...resepi nie harus di cuba...

    ReplyDelete
  14. Salam rindu Nor :)
    tulah cubit peha kanan terasa jgk kat peha kiri kan3x

    Congrats yer Nor wlpun mama tak tahu yg ada majalah on line spt Eternity..

    Berbalik pada lauk daging goreng kentang nie mcm best kan tak payah msk syr simple g2 hehehe
    tq for sharing dear :) yum3x

    ReplyDelete
  15. daging tu nampak menyelerakan ler akak... ada bubuh kentang lagi tu.. pasti sedap kan akak.. terliur plak diana tgk gambar2 tu akak... ehehhehe.. lapar... :)

    ReplyDelete
  16. assalamualaikum...

    sari yusa >> salam yus.. mmg sedap.. k.nor pun suka makan dgn nasi aje.. dah cukup sedap :)

    chah >> mmg la chah, lg pedas lg syok .. nak cedok, cedok ler yg dlm gambar tu kalau boleh hehe

    zila >> salam zila, ooo tak suka pedas2 ke? hehe

    mamawana >> mmg sedap .. try la :)

    mokwo >> salam mokwo, mekasih berlori2 ya.. hehe

    noor >> salam noor, mmg simple dan sedap.. try la noor :)

    liza >> mekasih liza :)

    hasue >> hihihi.. nak watper dng batang kelapa.. nak buat titi nyeberang dr kucing sampai ke ganu ke? hehe

    nak bagi pun dah lama pinish la sue :)

    wana >> salam wana..

    amin.. mekasih :) dan mekasih jugak sbb sudi berkongsi resipi yg simple tp sedap ni :)

    mas >> w'salam mas.. sedap ni mas, try la :)

    gee >> semestinya part meratah tu yg sangat sedap :)

    marya >> w'salam marya.. mekasih sudi singgah, sudi komen dan sudi follow ya..

    elok sgt tu kalau org baru nak belajar masak, belajar dgn resipi simple2 gini.. cuba la ya.. :)

    fakiroh >> w'salam.. slmt mencuba

    mama hawa >> salam ma, pergi mana lama menghilang ni.. :)

    mekasih ya ma :)

    cuba la ma lauk daging yg simple tp sedap ni :)

    diana >> tu la D, letak kentang banyak2 best sgt :)

    ReplyDelete