f Secubit Garam: Sambal apa ek nama dia.. sambal ketuk?

N3 Terkini

Wednesday, July 8, 2009

Sambal apa ek nama dia.. sambal ketuk?

Ni partner bubur nasi utk Aisyah.. Nak goreng kangkung pun dia tak makan. So dgn sambal ni jer la.. tu pun licin semangkuk bubur kat atas tu dia makan.. Sambal ni nama dia sambal ketuk kan.. kalau silap harap ampun, sbb akak ni bukan org jowo hehe.. Ina, ni bahan2 yg akak guna utk wat sambal ketuk ni..

bahan2

ikan bilis
cili padi ~ belah dua
belacan ~ nak sedap bakar dulu
sedikit gula ~ jika suka

Goreng ikan bilis hingga hampir garing, masukkan cili padi yg dah dibelah atau di potong dua. Ni nak mengelakkan cili tu dr meletup.
Goreng hingga cili layu dan ikan bilis td garing.
Angkat dan toskan.
Tumbuk semua bahan termasuk belacan dan gula.
Letak gula ni bukan apa, nak kasi balance sket rasa masin dr ikan bilis dan belacan.
Tak letak pun tak per, kalau letak pun bukannya banyak dlm 1/2 sudu kecik jer, bukan sebalang hehe..
Siap!! boleh la dihidangkan dgn bubur nasi atau nak makan dgn nasi pon sodap!

## dah kena sound dgn tuan resipi asal nih.. adehhh.. lupa td nak bg kredit beribu2 kat mek kajang nun.. ampun buk!
resipi asal k.nor dapat dr Masz, dah dia pun bg resipi campak2 tak ada sukatan betul2. Tu yg K.Nor pun main campak2 gak. Tp mmg dah stick dgn resipi ni kalau nak buat sambal ketuk, sbb tak banyak bahan lain yg digunakan.
Pernah try resipi Jun dan G, dua2 pun sedap tp yg ini ni, lebih simple bahan2 dia.. tq ya masz... saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayang dia..

6 comments:

  1. confirm sedap kalu kak nor yg mengetuk sambal tu... hi hi...

    ReplyDelete
  2. haaaaa ngono lorrr! ekekekeke tQ k.nor! mmuahh!!!

    ReplyDelete
  3. aida .. nak test rasa ke.. meh ler :)

    ina .. apo yg kono.. muahhhhh balik :P

    ReplyDelete
  4. wakakkaka... no ampun2.. :P tp nk datang anto saman denda nih!.. anto sambal ketuk 1 tupperware beso.. TUPPERWARE .. OKEYHH... BUKAN tippuware... muahahhahahhahha :P

    ReplyDelete