f Secubit Garam: Tumis Pedas Ikan Tenggiri

N3 Terkini

Wednesday, July 29, 2009

Tumis Pedas Ikan Tenggiri

Hari ni kita makan lauk kampung jer ya.. Lauk org T'ganu ni.. Kalau kat ganu org panggil Tumis Pedas, tp sebenarnya tak jauh beza dgn Masak Asam Pedas. Bahan2 utama tetap sama, cuma kalau Masak asam pedas ni, org letak daun kesum, bunga kantan dan serai kan. Kalau tumis pedas ni tak letak semua tu. Ni yg ori punya tumis pedas la, tp mungkin sesetengah org tua2 letak kut. Kiranya ni lauk kegemaran K.Nor dan Cik Abg, kalau pekena dgn kicap bercili tu... walla.. sedap seh.. tambah lak makan nasi panas2 yg lembik2 sket.. mmg tak pandang belakang dah.. Tp, K.Nor kalau buat tumis ni, suka guna ikan tenggiri atau ikan merah, lagi best dr guna ikan kembung. Ok la.. tak yah cakap banyak.. Jom Makan..

9 comments:

  1. salam nor..lapar la pulak tengok menu kampung ni..mmg kegemaran kita ni nor...

    ReplyDelete
  2. salam nor..sambil baca sambil telan airlior..menggoda..

    ReplyDelete
  3. TUmis pedas tuh syoknye kak Nor... makan dgn kicap ek... pedas kuasa da tuh kak.. hehhee...

    ReplyDelete
  4. CManggis .. w'salam ..lorr selera kita mmg lebih kurang jer ya.. :)

    datin el ..w'salam .. hehe ramai gak ya yg minat lauk simple gini

    ijan .. mmg triple pedas tu.. cili mesin dlm kuah tumis, lada hitam dlm sayur kacang + hati dan cili padi dlm kicap cili.. perghh!! sedap!

    ReplyDelete
  5. sedap...sedap...
    sedihnya kat sini ikan nya tak berapa sedap...tawar je...dahlah mahal. sabor jelah.
    paling sedap pun salmmon...tu sesekali je beli budget hihihi

    ReplyDelete
  6. berselera nya tengok lauk2 nor ni..lapar terus pagi2 ni :-D

    ReplyDelete
  7. suzi, alhamdulillah.. terasa nikmat duk kat m'sia ni kan...

    CT .. nak ajak join pun dah abis :)

    ReplyDelete
  8. weyhh... kat nganu nama dia lain ek?
    ni ler asam pedas kegemaran myKing.. x yah letak pape daun.. just cili kering blend ngan bwg putih/merah.. letak air asam, garam/perasa.. dah.. siap... sama x? kalo sama lenkali senang ler kalo besan dtg umah.. hehhehe

    ReplyDelete
  9. masz .. sama la tu bahan2 dia.. oo kalau gitu tau la apa menu febret king ya..

    ReplyDelete