f Secubit Garam: Homemade Silky Chocolate Pudding

N3 Terkini

Monday, July 20, 2009

Homemade Silky Chocolate Pudding

Justify FullResipi puding ni K.Nor amik kat rumah Cikwan. Wan, puding ni mmg tak pejal ek. Agaknya kalau nak jd pejal kena letak serbuk agar2 kut. Takper la, rasa dia chocolatey, tu Aisyah cakap. Sbb emak dia tak leh nak rasa lg. Mintak izin ya Wan, nak letak kat sini resipi tu.. tq.

Bahan
4 sudubesar serbok koko
1/4 cawan tepong jagung
1 1/2 cawan susu segar
1 cup heavy cream (guna yang normal saja)
2/4 gula kaster
1 suduteh esen vanilla


Satukan kesemua bahan kecuali esen vanilla dan panaskan diatas api perlahan, kacau selalu supaya tidak berketul-ketul. Masak sehingga adunan sesuai untuk disudu. Angkat, masukkan esen vanilla dan kacau rata. Boleh dimakan suam atau disejukkan didalam peti ais.

2 comments:

  1. salam k nor...nak tanyelah...heavy krim tu ape?minta ampun,betul2 tak tahu ni...harap dapat membantu :D

    ReplyDelete
  2. w'salam fiza .. nak xplain pun payah gak ni, sbb k.nor pun tak arif. cuba fiza g kat forum myr http://www.cartoonize-me.com/myresipi/comments.php?DiscussionID=255&page=1 ada org diskas ttg cream2. tp utk resipi puding ni, k.nor amik jalan mudah jer, ganti heavy cream tu dgn susu cair hehe..

    ReplyDelete