f Secubit Garam: Chocolate Cheese Brownies

N3 Terkini

Friday, July 24, 2009

Chocolate Cheese Brownies

Salam ..

Last show for today... ^ ____ ^

Dah lama masuk list ni, tp sbb kehabisan stok cheese tu yg buat terperam lama. Nah, dah rembat pun cheese dua ketul, terus jalan projek tergendala ni.. Resepi Chocolate Cheese Brownies ni K.Nor ambil kat rumah Ijan nun jauh di Finland. Sorang lagi mak yung yg rajin main masak2..

Masa duk sukat bahan2, tengok-tengok sukatan tu dlm dl.. Kata Ijan, 1dl = 100ml.. ish camna lak nak sukat gula yg sukatan asal tu 5dl? Maknanya 500ml? Camna nak sukat 500ml? wooo manyak konpius.. kalau tak silap K.Nor ml = gm. Maknanya 500ml = 500gm. Tanya mak yung Hana, dia pun tarak tau. Last2 tanya Mdm Lily, haaaaaaaa kejap jer dpt jawapan. Kalau nak tau Lily lah tempat K.Nor refer apa2 kalau ada problem dlm baking. My sifu tu.. TQ Lily :). Lily bagi link makna dl dan camna nak convert dr dl ke gram. Nah, terbukti betul, 5dl = 500gm! Alamak, takkan satu adunan kek yg butternyer 250gm perlukan 1/2kg gula castor!!!! Duk terpikir lg, nak letak ke tak 500gm ni, sbb rasa cam terlampau manis jer tu nak compare dgn penggunaan 1 ketul butter 250. Last2 compare dgn resipi brownies Yatt yg Mak yung Jepun dgn mek siam Ika dah buat. Penggunaan gula hanya 1 cawan jer (1/2 cawan gula castor + 1/2 cawan gula perang). Ok, K.Nor tawakkal aje la, guna 210gm gula castor. Pastu pulak dlm adunan cream cheese, guna 300gm CC. ish.. satu ketul cuma 250gm, nak korbankan ke satu ketul lagi utk amik 50gm? Sayang lak nak curi kat CC yg satu lg dlm esbok. Kang nak buat resipi lain tak cukup pulak... Last2 tambah jer la dgn butter 50gm menggantikan 50gm CC td.. Tawakkal lagi, mudah2an menjadi brownies ni, tak la membazir kan..

Alhamdulillah.. kek menjadi dgn elok. Bahagian cekelat sedang elok jer manis dia.. (nasib baik tak guna semua 500gm gula!!) dan bahagian cheese pun smooth jer, sedap!! Cuma yg K.Nor ralat sket, bahagian cekelat tu, pekat sgt la.. Ijan, masa ijan buat, tak pekat ke? Nak ngejas tepung, kut2 mmg brownies ni mmg jenis pekat gitu adunannya. Try gak letak semua tepung, padahal dlm hati dah tergerak nak tambah susu fresh. Masa meletak layer coklat yg pertama, dah ok.. boleh la spread kat loyang tu. Tp bila dah dimasukkan adunan creamcheese, pastu nak letak pulak 2nd layer coklat utk cover bahagian atas cheese, pekat! payah nak spread rata. Last letak jer situ sikit, sini sikit cuba gak nak meratakan. Dalam hati mintak2 la masa proses pembakaran tu, yg bahagian atas tu akan mencair dan cover dgn elok. Tp tak menjadi kenyataan ler.. Tetap duduk dlm keadaan bertompok2.. Mungkin kena tambah susu kut sket utk bahagian atas ni, utk memudahkan nak cover atas cheese layer tu.. Yer la kan, belajar dr pengalaman tu mustahak.. Tak cuba tak tau.. bila dah cuba, kita boleh ejjas kat mana yg perlu..Yg penting, NEVER GIVE UP!!! Camna Ijan, bila Ijan buat ya.. sbb nampak Ijan dpt cover bahagian atas dgn molek jer.. nak kena berguru nih...

Ni la rupa paras brownies sebelum dipotong

Apa pun, brownies ni mmg mabeles... Ina, tak jadi la letak topping, takut manis sgt lak nanti.. lain kali wat yg Ina dah buat tu ya.. TQ to Ijan..

Ni resipi yg dah diedit mengikut sukatan yg Ijan bg..

Chocolate Cheese Brownies
  • 250 g soft (room temperature) butter
  • 5 dl sugar (about 430gm)
  • 4 eggs
  • 3 dl flour (about 180gm)
  • 1 dl dark cacao (60gm)
  • 1 teaspoon paking powder
  • a dash of salt
  • 100 g dark chocolate melted
  • 2 dl pecan, crashed a bit (i put about 120 gm)

Cheese mixture

  • 100 g soft (room temperature) butter
  • 300 g naturel cream cheese
  • 1,5 dl sugar
  • 2 spoon wheat flour
  • 2 eggs
1dl=100ml
  1. Prepare brownie mixture. Mix butter and sugar in a bowl. Add eggs one at time and whip between. Add wheat-flour, dark cacao, baking powder and salt.
  2. Melt the chocolate (double boiling) and let it cool down. Add melted chocolate and the pecans in the mixture.
  3. Pour half of the mixture in the mold and start preparing the cheese mixture.
  4. Mix butter and naturel cream cheese. Add sugar, wheat-flour and eggs and mix well.
  5. Pour it on the brownie layer and spread the rest of the brownie dough on it.
  6. Bake 175 °C for 50-60 minutes depending on how thick it is.


4 comments:

  1. kak nak brownies sikit nmpk sedap

    ReplyDelete
  2. mimi .. boleh2.. meh la.. mmg sedap ni

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nor.. baru baca entri kak Nor yg nie.. sori byk2 ye kak Nor kite letak sukatan dlm dl tue.kite pakai bekas sukat air sebonarnya (sebab tu dlm dl), jd 5dl tue mcm sama byk ngan kite sukat 500ml air (ikut saiz bekas).kalau ikut conversion, 5dl tu lebey kurang 430-450gm gula ..doh cekelat tu memang pekat sikit kat Nor, tp masa kite buat ritu boleh lg nak spread over... atau pun mungkin kak Nor guna 300gm tepung tak? 3dl tepung sebenarnya dalam 180gm tepung jer... ukuran dia tak sama cam gula plak.aduss.. mintak maap banyak2 kak Nor.. kite pun tak terpikir nak convert dulu masa salin resipi tu pasal kite gune penyukat lain kat sini... maap ye kak Nor.. nanti kite edit kat entri kite tuh.

    ReplyDelete
  4. salam ijan .. fuhhhh banyak nyer beza tang tepung tu ya, patutlah pekat semacam jer.. takper2.. nanti k.nor edit balik dan letak resipi tu kat sini ya.. senang lain kali kalau nak buat lagi dan jugak utk org lain nak buat gak nanti.. tq ijan..

    ReplyDelete