f Secubit Garam: Pai T jugak!!! :)

N3 Terkini

Thursday, July 2, 2009

Pai T jugak!!! :)

Waaaah... lama betul peram acu pai tee dlm gobok. Agaknya kalau la dia boleh beranak pinak, agaknya dah ramai anak dia kut hehe.. Nak memancing tu yg kurang ghajin nyer.. padahal ada dua btg pancing. Kali ni kena buat gak, kes smlm duk sembang dgn adik siam, dia cakap nak buat pai tee. Tu yg berkobar2 semangat nak memancing. Sebenarnya kulit pai tee ni K.Nor buat ptg semalam dan intinya baru buat hari ni.Memang plan utk buat berbuka ptg ni..

K.Nor cuba 2 resipi Pai Tee sebenarnya. Yg pertama resipi Zaliana, sempat buat kulit tu sampai 3/4 jer. Tak larat ler, jenuh nak mengeluarkan kulit dr acu, asyik melekat dan menggerutu cam jerawat. Yg elok tak dpt banyak mana, yg lain2 simpan buat kudapan. Yg ni hasil dr resipi Za, TQ Za.

Pagi td dgn rasa tak puas hati, K.Nor search kat tenet cari resipi Pai Tee lain dan berjumpa dgn beberapa resipi lain. Tp K.Nor lebih cenderung nak guna resipi dr Waterlily ni. Bahan2 dia pun simple tambah lg dgn tip2 yg dia beri. Alhamdulillah atas berkat kesabaran, akhirnya membuahkan hasil. Kulit pai tee dpt dihasilkan dgn lebih baik. Mudah jer tanggal dr acu bila ikut tip2 dia. Tp tak leh nak goreng semua. Tak larat dah, duk ngadap kuali panas dgn keadaan berpuasa ni. Tu pun dah berdiri 2 1/2 jam utk menghabiskan sebanyak 1/2 adunan!! Nanti la, sambung lg malam karang, tu pun kalau rajin hehehe... Rasanya resipi mana2 pun samada dr Za atau Waterlily, dua2 ok, cuma kalau tak tau teknik atau silap teknik masa menggoreng tu yg buat kulit pai tee kita tak menjadi. Satu tip dr K.Nor, jgn mudah give up, banyakkan sabar. No pain no gain kan.. :)



3 comments:

  1. wah... memang bertuah tgh mlm ni aida belek blog akak. memang nak cari resepi pai t ni. dulu pernah salin kat magazine. pastu ntah mana.

    baru jek beli tempat buat kulit nyer kat kampung jawa. tq kak. tq kak. tq kak.

    ReplyDelete
  2. aida .. cuba la, tp fahami teknik2 atau tip2 yg waterlily bg tu ya, nanti mudahkan proses menggoreng.. slmt mencuba

    ReplyDelete
  3. ok... sekarang juga aida gi baca tip2 & teknik...
    timasih...

    ReplyDelete