f Secubit Garam: Honey Prawns ......... soooo yummy!!

N3 Terkini

Wednesday, July 8, 2009

Honey Prawns ......... soooo yummy!!


Dayang, akak dah buat dah! Ya ampun Dayang, sedaaaaaaaaaaaaaaaaaaaap sgt2.. tak tau nak cakap.. 2 thumbs up!!!! Tq ya Dayang atas resipi yg mabeles ni. Kalau ratah ni, satu kuali pun boleh abis sorang2 jer..

Dah Dayang suruh C&P jer resipi dia tu, K.Nor buat la ni ya.. TQ ..



HONEY PRAWNS

bahan-bahan :
  • 400 gm udang basah (diperap bersama serbuk kunyit, garam dan 1 sudu makan tepung jagung selama 10 minit. Kemudian digoreng sehingga garing)
  • 1 labu bawang besar*
  • 1 biji cili merah*
  • 3 ulas bawang putih*
  • 3 sudu makan madu (dibancuh dgn 60 ml air)
  • 2-3 biji cili api (diketuk)
  • 1 sudu makan sos cili
  • 1 sudu makan jus lemon
  • sedikit daun ketumbar (dihiris)
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
Cara-cara : Kisar bahan2 bertanda *. Panaskan sedikit minyak di dlm kuali. Tumis bahan2 kisar hingga garing. Masukkan madu, kicap dan sos cili. Kacau sedikit. Kemudian masukkan cili api. Setelah kuah agak kering, masukkan udang, jus lemon dan daun ketumbar. Gaul mesra selama 10 saat. Tutupkan api. Hidangkan.

7 comments:

  1. akak, aida da salin.
    hi hi hi...
    biasa nyer aida buat goreng kunyit jek.
    utk aida & anak2 makan.
    hubby elergic!
    so, tak kuasa nak buat sambal ker, berkuah ker...
    resepi ni ok, campak, tumis, godek2 sikit, siap...

    ReplyDelete
  2. huhuhuhuhuhuh kita panthang lg prawn ni dia tayang plak adehhhhh huhuhuhuhu :(( :(( :((

    ReplyDelete
  3. aida .. acu try test buat sekali, pasti nak lg dan lagi.. hehe

    azie .. syian dia. tak per la kalau nak masak gak, sudah masak hantar kat akak ya....... :)

    ReplyDelete
  4. Nor, nampak sedap...memang sedap eh? nnt nak try jugak la..tp kena stop jap mkan udang..baru2 ni kerap makan, naik muak pulak..hehe

    ReplyDelete
  5. Wah menarik gak resipi nie kak Nor... :)

    ReplyDelete
  6. lorr smlm dah berkira2 nk wat ni.. tp sbb kejer mlm pastu gi cari udang kat tesco dah abis.. yo la mlm2 buto kan.. mana nk ader dah..

    oooo sedap yer kak.. tengok ujung minggu ni kena cuba la..

    ReplyDelete
  7. zai .. nak udang? dlm freezer k.nor ada 1/2kg udang lg tuh.. hehe

    ReplyDelete