f Secubit Garam: Bun Kentang

N3 Terkini

Saturday, July 11, 2009

Bun Kentang


Orang lain dah lama buat, tp K.Nor baru nak try arini. Tak per la Ros ya, asal buat dah la kan.. Ros, K.Nor nak letak resipi Ros kat sini ya.. tq. Jom kita meroti

Bun Kentang by Ros Onigiri

250 gram tepung roti/tepung high protein
70 gram kentang yang telah direbus dan dilenyek baru ditimbang
120ml susu segar ( klu takde leh ganti dengan air suam ataupun bancuhan susu pekat manis ataupun susu kacang soya.)
2 sudu besar susu tepung
2 sudu besar gula
2 sudu besar marjerin
4 gram yis ( 1 sudu kecil)
1 biji telur (dipukul sedikit)

(untuk bancuhan sos kastard )
2 sudu besar tepung bird custard
1 cawan susu segar
2 sudu besar gula

  • Buat bancuhan kastard dulu- Campurkan semua bahan sos custard dlm periuk dan kacau hingga pekat, guna api perlahan ye, kacau sentiasa supaya tak bergentel, klu jadi terlalu pekat boleh tambah lagi sedikit susu, sejukkan dan akan di piping atas bun nanti.
  • kemudian buat doh roti pula, kalau ade BM tu leh lah masukkan semua bahan dan pilih menu Dough dan On je, kalau takde masukkan semua dalam bekas adunan dan uli hingga tak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut ye.
  • klu guna tangan untuk menguli, Tips untuk dapat doh yang lembut, ambil plastic bersih dah letakkkan doh di dalam plastic tu, ramas-ramas beberapa minit, lebih kurang 5 hingga 10 minit, keluarkan dan uli semula dalam bekas adunan, anda akan dapat doh yang elastik.
  • Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada 10-12 bahagian kecil dah susun atas dulang pembakar.Biarkan naik sekali lagi, kemudian paipkan sos kastard di atas permukaan bun .
  • Bakar pada suhu 180 darjah selama 25 minit atau sehingga permukaan nye perang. Glis permukaan bun dengan sedikit marjerin supaya berkilat. Anda akan dapat doh yang lembut dan gebu walaupun bun ini tidak menggunakan bread softner, Ok dah siap Selamat Mencuba..
  • Nak tambah sikit, doh ni lembik sikit ye, kalau buleh masa bentuk bulat2 tu lumur tangan ngan marjerin ye...pastu baru bulat-bulatkan....klu nak tambah tepung punbuleh jugak, tp jangan banyak sangat ye...doh ni akanjadi lembik sikit bila kita pakai telur yang berlainan saiz,.Ros pakai telur saiz M, klu pakai yang besar sikit tu sila kurangkan kuantiti susu tu ye..pakai 100ml aja..harap dapat membantu ye.

    Sebelum proses pembakaran....

    Selepas dibakar..

Yg ni lebihan dr doh. Bila satu adunan doh dibahagi 9 (utk memuatkan loyang yg K.Nor guna) nampak cam besar sgt tiap2 satu tu. Jadi K.Nor kurangkan sket setiap satu doh kecik2 tu, dan dpt la lebihan 2 doh kecik ni. K.Nor letakkan kat dalam tu slice cheese yg dilipat2 dan tutup rapat2 supaya cheese yg cair tidak terkeluar. Pastu letak dlm cup tu. Bila bakar, wallaaaaaaa... sedapnyer, bila cheese tu cair, yg sebiji tu Luqman yg ngap, manakala yg satu lg tu, kena la kongsi sket2 sorang.

2 comments:

  1. Waala....sedapnya roti ini.. Sabtu lepas aku mencuba resepi ini dari satu blog -glamor juga-...tapi aku buat tak jadi...ikut resepi guna 80gm kentang lenyek tapi aku gatal masuk lebih konon nak lagi sedap...sekali sampai berjam2 roti itu tak mengembang/naik..adusss...pasti kucuba lagi...ikut cara secubit garam plak...

    ReplyDelete
  2. salam hawa >> kalau nak ngejas resipi tak leh tambah2 gitu jer.. kena hati2. spt bila tambah kentang lenyek, doh akan jd lembik jd kena la seimbangkan dgn bahan2 lain spt kena tambah lebih tepung dan bila tepung dah kena lebihkan, yis, gula pun kena lebihkan sket gak.. apa kata cuba ikut resipi dulu kalau tak biasa buat ya..

    ReplyDelete