f Secubit Garam: Custard Jelly

N3 Terkini

Wednesday, September 22, 2010

Custard Jelly

IMG_1147
Satu lg dessert penyejuk anak tekak dan sedap sekali bila dimakan utk berbuka puasa. Kalau tak puasa pun sedap sedap gak dimakan.. Masa gi rumah Ida baru2 ni nampak dia buat dessert ni masa bulan puasa. Resipi asal dr Dayang tp K.Nor tak ambil dr rumah Dayang. Sebaliknya ambil kat rumah Ida. Mekasih ya Ida. Smlm tak berani nk gi rumah Dayang sbb kat luar rumah tu ada Pak Guard berbaju merah. Tp lewat petang smlm Pak Guard tu dah kena kick off by Dayang .. hehehe
Opsss.. cukup la tu merepek meraban .. K.Nor share kat sini lak ya Dayang resipi tu kut2 ada yg nak mencuba lak.. Mekasih ya..
custard jelly 2

CUSTARD JELLY by Dayang Jack
Bahan-bahan :
90 g Premix Crystal Jelly perisa strawberry (cap Nona)
3 cawan susu cair
3 sb gula
1-2 sb susu pekat manis
1 tin buah-buahan koktel (disejatkan)
1 sk esen vanilla
2 sb tepung kastard
1 sb mentega - optional
Cara-cara :
Satukan susu cair, gula, susu pekat, esen vanilla, tepung kastard dan mentega di dalam periuk dan masak hingga pekat.
Tuangkan adunan kastard tadi ke dalam bekas yg bersesuaian. Biarkan ia sejuk sebentar dan kemudian susunkan buah2an koktel tadi di atasnya. Ketepikan.
Untuk adunan jeli : Didihkan air 500 ml ke dalam periuk dan masukkan serbuk jeli tadi hingga larut. Kemudian tuangkan ke atas adunan kastard tadi.
Sejukkan terlebih dahulu

5 comments:

  1. wah kak norr....sedapnya...rasaa macam nak ambik jer segelass...

    ReplyDelete
  2. kak nor,sedapnye!!!!ni kalau makan masa bukak pose karang ni sedapnye lalu tekak...nyum2..

    ReplyDelete
  3. rajin bebeno kaknor wat puding nih..syok kalo duduk dekat ngn akak..leh ler dyg tempah...hehe. mekasih yer kak sudi try. Ida yg mana satu ni kak?? Ida@sunkist tu ker??..kalo btl, kirim salam rindu kat dia yer...tq

    ReplyDelete
  4. kak Nor, puding untuk brp org yer? kalau buat untuk +-10 org cukup tak satu bancuhan?

    ReplyDelete
  5. mas >> mmg sedap ni mas, amik la. makan isinya aje,bekas tu pulang balik tau :)

    miey >> nyaman anak tekak miey :)

    dayang >> haha.. tuan resipi dah menjengah.. bukan ida tu dayang, ni ida lain.. ida tu dah lama senyap sunyi sejak dah jd milik org nih :)

    mila >> rasanya lebih kurang gitu la mila, tp jgn letak dlm bekas besar sgt.. dlm lingkungan 10 bekas boleh kut.. insyaallah

    ReplyDelete