f Secubit Garam: Wahhh lamanya tak update :)

N3 Terkini

Tuesday, September 14, 2010

Wahhh lamanya tak update :)

Salam semua... 

Lama betul tak ada n3 ya.. Memang beraya sakan tahun ni, sesekali kan. Bagi K.Nor, perlu beraya dgn membawak anak2 ke rumah saudara mara utk merapatkan rahim antara satu sama lain. Nak berziarah di waktu2 lain payah sket kan.. Jadi kena amik peluang hari raya utk mengeratkan hubungan persaudaraan. Kalau kita tak bawak dia org masa skrg ni, bila dia org dah besar makin payah nanti. Makin lama makin jauh, tak mustahil bila kita dah tak ada nanti dia org ni dah tak cam sesama sedara mara... kan. 

Hari raya pertama, K.Nor sekeluraga keluar dr rumah pkl 10pg dan pulang 9 mlm!! Haha.. mmg gitu la tradisi kita org setiap kali raya. Kerumah parent, PIL dan sdara mara. Pastu 2nd day pun camtu, kerumah mak2 sdara pulak, menjelajah hingga ke Gong Badak hingga ke Wakaf Mempelam, pastu melencong ke Cendering pastu kat Kg Ladang dan balik rumah. Pun keluar dr pkl 10 pg dan balik rumah pkl 9mlm.. Balik rumah siap2kan pulak apa yg patut utk mini open house K.Nor pd raya ke3.

Raya ke3, hari tak kemana2. Jadi K.Nor buka la segala pintu, grill pun di unlock. Tu yg panggil hari tunggu rumah! hehe Bukannya buat open house besar2an sekadar menyediakan sedikit juadah utk dihidangkan pd tetamu yg berkunjung ke rumah. Alhamdulillah.. setiap tahun K.Nor buat gini pd hari raya ke3. Dari pg hingga ke petang, tetamu bertali arus. Ina, Ros pasti tau camna keadaan rumah K.Nor ni kan. Almaklum lah..rumah merpati.. dng keluasan yg terhad, sekali tetamu dtg serbu, sendat!! Ada yg menunggu kat luar, ada yg tunggu shif sambil landing dlm bilik dulu... hehe.. Lauk pauk? Hidangan?? Ampun.. tak sempat posing pun! Abg K.Nor dan familinya  yg stay kat Kuantan yg jd tetamu pertama seawal pkl 9pg.. Dah tak sempat nak snap2.. tak sempat nak posing dah.. hehe

Raya ke 3, K.Nor sekeluarga ke Dungun dan hajat awal tu nak ke Kemaman, kerumah sepupu K.Nor. Pastu nak melencong ke rumah K.Cik Perwaja dan ramai lg teman2 blogger spt Ann, CT Naemah, Farah.. Tp aturan Allah lain jadinya. Kebetulan pulak cousin K.Nor tu datang beraya kat K.Trg. Pak sdara K.Nor yg duk kat Dungun tu pun ikut sama.. Hu hu.. terpaksa kensel plan asal. Akhirnya beraya kat rumah cousin yg sorang lg jer pastu kerumah kawan suami kat Dungun gak. Tp part yg paling best K.Nor gi beraya rumah Ayu Sofiza di Kg Che Lijah!! Ingatkan nak buat suprise ke Ayu ni, tp tak jumpa rumah la pulak. Terpaksa call dulu dia. Lepas solat Asar di Masjid Che Lijah K.Nor ke rumah Ayu. 

Seronok dpt jumpa Ayu, suaminya dan hero Ayu, Ustaz Kecik hehe.. Mekasih Ayu dan suami atas layanan buat K.Nor sekeluarga smlm. Siap dpt makan nasi minyak yg best lak tu :) Nanti dtg rumah K.Nor lak ya Ayu.. dan mekasih atas pemberian buah salak tu.. sedap!

Hari ni pulak ingat nak gi beraya ke rumah kawan2 pulak tp tak kesampaian rasanya. Pg td dpt berita kematian sorang lagi emak sdara suami (kakak kepada arwah mak sdara suami yg meninggal di bulan puasa baru2 ni). Arwah ni pun mengidap penyakit barah yg baru aje dpt dikesan beberapa bulan sebelum ni. Hari raya baru ni masa K.Nor g ziarah arwah pun dah nampak keadaan arwah yg dah tak bermaya. Alhamdulillah.. Allah tidak memanjangkan penderitaan arwah melawan sakit dgn menjemputnya sesegera ni bg mengadapNYA. Semoga roh arwah ditempatkan disisi org2 yg beriman dan menjadi penghuni syurga nan abadi. amiin..


4 comments:

  1. salam...xpe nnt kita dtg rumah ya..hehehe tp jauh sgt kot...:)

    ReplyDelete
  2. CT >> salam ct, meh la.. kukis raya ada lg nih :)

    ReplyDelete
  3. Assalalamualaikumwbh Kak Nor....

    Kami seronok menerima kunjungan Kak Nor sekeluarga....terima sudi jenguk kami....waa....kak dah mem blog yer....Ayu belum lagi ...:) tak dan nak update sbb busy ke hulu ke hilir, hadiri open house anak beranak. Fenat2....

    Anyway....one day naaaaaaaaak jugak dtg rumah kak tau.....:)

    ReplyDelete
  4. w'salam ayu.. hehee.. nak buat suprise tp tak menjadi kan.. mekasih atas layanan ayu dan suami buat k.nor sekeluarga..

    tak per la, layan che abg tu dulu.. nanti bila dah betul2 free baru la layan blogging balik..

    insyaallah.. ada jodoh kita jumpa lg :)

    ReplyDelete