f Secubit Garam: Bloggers, Jom Check!

N3 Terkini

Tuesday, September 21, 2010

Bloggers, Jom Check!


Awal pg ni K.Nor baca komen kat n3 Disebalik Malware Attack yg K.Nor publishkan smlm. Terbaca komen Siti Ruhayu Abd Rahman yg beritau ada kaedah nak buang malware dr blog. Alhamdulillah.. dr semalam lg duk fikir camna la nak check blog ni samada terkena attack malware ni atau tidak. Bimbang gak kan, kalau ada virus2 dlm blog ni sbb K.Nor ni buta IT. Tu yg mood merudum semacam jer smlm.. susah hati woo.. nak masak pun tak ada mood hehe.. Kalau setakat nak scan PC boleh aje dgn antivirus cam Kapersky, AVG, Norton dll. Ni nak scan blog!! huaaa...mmg buta terus..

Bila K.Nor surf link yg Siti Ruhayu bg tu, ada diajarkan cara2 nak pastikan blog kita dah diserang malware atau pun tidak. Duk study la pelan2.. nak laju2 bukannya pickup K.Nor tinggi sgt. Meraba betul nak mencari kat mana Webmaster Tools tu.. Akhirnya jumpa la.. rupanya kat Dashboard! Kat bawahhhhhhhhhh nun page dashboard tu.. hehe.. Mana2 yg nak buat kaedah Ayie ni, sila scroll page dashboard anda sampai paling bawah ya. Insyaallah ada kat situ. Lepas tu ikut la step by step yg Ayie dah ajar tu.

gambar ihsan pck google..tq..

Lepas dah check, ALHAMDULILLAH.......... NO VIRUS!! Ni yg tertera hasil dr apa yg dibuat tu: Google has not detected any malware on this site. Baru lega hati ku.. hehe Mekasih banyak2 buat Siti Rahayu dan terutamanya pd Ayie yg sudi berkongsi maklumat ni.

Pada blogger2 lain, jom check blog anda. Dan K.Nor rasa la, kita kena check blog kita secara berkala. Sebulan sekali ke, sebagai langkah berjaga2.. Tak susah pun nak buat semua ni. Kalau sayangkan blog yg dah kita usahakan ni, apa salahnya kita buat semua ni kan..

Ok cukup la tu.. dah panjang lebar ni. Pada yg berminat sila ke blog Ayie ni utk kaedah scanning dan membuang malware dr blog, jika ada.. Selamat mencuba!


updated (8.40pm):
1. pada yg nak download perisian anti-malware boleh la guna yg ini atau yg ini. Kedua2nya disyorkan oleh blogger ni kat blog dia (greenboc.blogspot.com) yg mana katanya telah disemak oleh CNET kiranya perisian yg boleh dipercayai la ni..

2. satu lg.. kalau dibaca kat blog GB ni, dia ada bg tips utk hindarkan blog dr dikesan oleh virus yg cuba menceroboh blog2 kita.. boleh la kalau nak cuba buat ya.. mudah jer tu.. mekasih buat K.Ina KL yg share hal ni kat FB dan juga blogger GB coz sudi share semua ni.. tq


Namun nampaknya masih banyak lagi blog-blog yang terus gagal diakses. Setelah pemerhatian dibuat berikut ialah langkah-langkah penting yang perlu diambil oleh para blogger sekalian bagi mengelakkan blog anda dari terkena jangkitan malware.

Blog-blog yang menggunakan "icon" di dalam menetapkan senarai rakan blogger adalah yang menjadi penyebab kepada masalah ini. "favicon.ico" merupakan sebuah fail yang menjadi sasaran serangan malware dan sebarang pengaksesan terhadapnya akan menghasilkan tanda amaran dan pengabaian terhadapnya mendedahkan komputer anda diserang oleh malware berkenaan. Cuba lihat gambar di sebelah. Ia akan dikesani apabila pelayar menggunakan browser Google Chrome.



11 comments:

  1. Ayoyoyo... sama-sama... alamak... ada kelas la pulak petang ni.. hohohoh...

    http://blog-ayie.com

    ReplyDelete
  2. salam dan selamat hari raya nor..

    memang betul semalam ada gak blog yg akak gi jadi camtu..anak nasihatkan jadi gi dulu ke situ..tkt nanti pc laptop jahanam..

    ReplyDelete
  3. selamat hari raya kak nor...lepas ni kena check jugak la...lama tak bukak pc so semalam ada problem gak pc sy....malam baru buang virus....

    ReplyDelete
  4. thanks kak Nor... saya pon tertanya2 jugak camna nak check virus ni.. dah buat pon td.. alhamdulillah takde virus

    ReplyDelete
  5. k nor,
    thks for info.. tengah download skrg nie

    ReplyDelete
  6. ayie >> mekasih banyak2 ya ayie, apa yg ayie dah buat tu dpt membantu ramai blogger lain termasuk k.nor yg mmg blur dlm bab2 gini hehe

    k.ina >> salam k.ina, mmg banyak sgt blog yg kena gitu.. nak buat camna kan

    starzieti >> yr welcome :)

    suzzsuzie >> slmt hari raya.. lama tak nampak mengomen hehe.. kena check sbg langkah berjaga

    rinaa >> yr welcome rinna.. tak guna gak kita simpan sorang2 kan.. yg baik kita panjang2kan.. kan :)

    mila >> yr welcome mila.. biasa la tu.. akak pun duk pk dr awal pg smlm hal ni.. hehe dah settle, dah lega kan.. alhamdulillah

    ciklily >> yr welcome.. well done.. slmt menghambat virus2 tu :)

    ReplyDelete
  7. salam kak..amboi kalah saya kak..boleh blaja lagi dgn akak pasal ni

    ReplyDelete
  8. Nor, terima kasih kasi info dan tunjuk ajar kat Ummi...buat Ayie jugak thanks sebab bgtau cara dan susurgalur nak ledakkan bom kasi letup itu virus Malware...moga kalian mendpt ganjaran atas ilmu yg dikongsi...

    ReplyDelete
  9. fara >> salam.. uikk mana ada.. k.nor copy kat blog org lain jer ni..utk dikongsi2kan sesama kita.. mana la k.nor reti bab2 IT ni fara :)

    ummi >> sharing is caring kan! tak berkat ilmu kalau kita simpan utk kita jer.. :)

    ReplyDelete