f Secubit Garam: Rich Choc Pudding

N3 Terkini

Monday, September 20, 2010

Rich Choc Pudding


Tak ada mood betul hari ni. Dr awal pg td lagi bila dpt tau blog di ceroboh virus. Mula2 tu ingatkan virus dr blog Dayang jer (sbb kat warning tu cakap virus dtg dr blog Dayang). K.Nor ni punya la duk buang link2 resipi yg diambil dr rumah Dayang. Dah check dan buang link2 tu satu persatu sampai masuk 1/2 dr 1000+ post. Last2 bila check balik blog, tertera lak yg kata virus tu dr rumah K.Hanieliza.. huaaaaaaaaaa…. geramnyer.. Dah la lebih dr sejam duk buang link yg dr blog Dayang! Tak kuasa dah nak ngadap lg nak buang yg link K.Liza lak. Last2 stop aje. Opsss lupa nk beritau sebenarnya awal pg td K.Nor bukak MyR, pun ada warning merah2 tu. Katanya web MyR yg hosting virus ni. Apakah ni bermakna MyR punca virus ni merebak ya? Sbb tau aje la blog2 masakan ni banyak amik resipi kat MyR dan letak link sekali resipi tu. Sapa la punya kerja ni ya, duk menyebarkan virus dlm MyR tu. Secara tak langsung duk menganiaya org lain jugak nih..
Bagi yg guna Mozilla Firefox tak jadi masalah rasanya, boleh go through semua blog cuma yg guna Google Chrome jer yg tak leh access blog2 nih. Hati2 la ya bg pengguna GC.. kang tak pasal2 pc atau lappy kena serbu dek virus tak diundang nih.. Bg pengguna Imac/Apple, insyaallah selamat..
Jom la, kita buat U-turn.. hehe.. Kita balik pd n3 hari ni.. Frust bila cakap bab malware2 nih.. huhhhh

rich choc pudding

Dessert yg dibuat utk berbuka hari ni, Rich Choc Pudding. Lama betul tak buat, tekak pun terasa nak ngap puding yg kaya dgn rasa coklat. Resipi yg dikongsi oleh Jun yg dah agak lama tak ke udara. Mintak izin ya Jun nak kopipes resipi tu kat sini. Dan sori la ya K.Nor tak berani dah nak letak link dr MyR tu.. hehe






RICH CHOC PUDDING by Jun

1/2 cawan serbuk koko
1 cawan gula
1/2 cawan susu tepung
1/2 sudu teh garam
4 1/4 cawan air
4 sudu besar tepung jagung
1/2 sudu teh esen vanilla
3 sudu besar butter
1 paket serbuk agar2 (10-11gm)

Campurkan semua bahan kecuali butter dan kacau selalu hingga mendidih.
Masukkan butter, kacau hingga pekat.
Angkat dan masukkan kedalam loyang atau acuan yg disukai.


** untuk puding ni n puding2 lain, kalu nak senang keluarkan bila dah beku, basahkan dulu acuan sebelum memasukkan puding..bila dah beku, insyaAllah senang nak keluarkan.

7 comments:

  1. Memang MYR udah kena serang,,, tentu ada manusia manusia `yg busukkkkkk hati yg serang MYR ni,,,,, MYR bukan nya blog politik yg nak di serang !!!!!!!! dan lagi bukan nya blog yg mencari keuntungan ,,,,, gua pun tak faham lah manusia di malaysia ini !!

    ReplyDelete
  2. betul tu kak nor..kalau buat search tu, siap dia tulis lagi site ni may harm ur computer..napa la buat mcm tu...jgn la lama2 sangat kena viruskan..sayang la gedung resepi myR tu. kak nor..ffuuhh lawo sungguh n mewah la puding coklat nih..nak try la jugak.lama dah tak makan puding cam ni

    ReplyDelete
  3. salam Kak nor...selamat hari raya..hehe..terlewat wish lak.

    Sedapnya puding ni...sejuk rasa tekak bila memakannnya kan.
    Patut lah saya tak dapat masuk myr igtkan saya jer bermasalah cmtu...td try cri resepi bubur pedas sarawak tak dapat plak...:(

    ReplyDelete
  4. selalunya tgk pada hositng asal tu pun
    last time aritu pun buang jer gengblogger punyer link
    at least,GC bg jugak warning cam ni compare dgn EI or firefox
    ade sorang akak blogger nih jenis jitu sgt dgn IE,abis satu lappy kena virus..
    siap anto kedai repair sume sekali
    ni gara2 tak bese guna GC n Firefox
    IE takde detection of malware n spyware.

    ReplyDelete
  5. mrs nurulazmi >> cuba la, insyaallah sedap :)

    pak oncu >> sabar pak oncu.. sabar..hehe

    izah >> buat la izah.. sedap nih tp kacau sampai pekat sket ya

    mysdear >> slmt hari raya jugak dr k.nor

    skrg ni k.nor tak tau yg myr boleh dimasukki atau belum tak berani nak cuba

    sidratul >> yep aritu mmg virus dr gengblogger tp dah senyap kan.. mungkin GB dah kesan punca kat mana kut

    ReplyDelete
  6. kak nur...cunnya puding akak...geram mas tengokk...

    ReplyDelete