f Secubit Garam: Ayam Goreng Cili Padi

N3 Terkini

Tuesday, September 28, 2010

Ayam Goreng Cili Padi

Rasanya ni kali ke 3 K.Nor buat menu ni. 1st time buat, lupa nak snap. 2nd time buat dah snap dah.. tp tak tau duk mana gambar tu. Tak per la, kali ke 3 ni baru berjaya nak tayang kat rumah ni. Bila dah 3x buat tu, faham2 sendiri la ya... mmg sedap la tu.. Kalau tak caya tanya Luqman dan Aisyah.. dia org berdua ni mmg suka sgt dgn rasa menu ayam ni. K.Nor tak ikut sgt la sukatan cili padi spt dlm resipi tu. Kang ada yg berasap tinger bila makan. Jadi K.Nor campurkan cili padi dgn cili merah dan hijau jer. Supaya tak terover pedas. Kesian anak2 tu, kang tak leh makan lak.


Resipi asal K.Nor ambil kat rumah Ayu S'pore. Dah lama Ayu post ni dan dah lama mintak izin dgn Cik Puan Ayu nak kopipes cuma tak terhapdet jer.. Mekasih Ayu, mmg sedap rasa Ayam Goreng Cili Padi ni.. Jom kita tengok resipi yg mudah dan simple jer bahan2 dia.



AYAM GORENG CILI PADI
sumber : Ayu S'pore

Ingredients A:-
1 ekor ayam dibersihkan dan dibelah 8
1 batang serai ditumbuk lumat
sedikit lada hitam
sedikit tepung beras
sedikit kunyit serbuk & garam

Ingredients B:-
1 genggam cili padi ~ k.nor campurkan dgn cili merah dan hijau
2 labu bawang besar
1 batang serai
garam secukupnya
*k.nor tambah sedikit gula utk balancekan rasa pedas

Method:-
Setelah ayam dibersihkan, lumurkan bahan A ke ayam dan perapkan selama 1 jam. Setelah itu boleh digoreng ayamnya sehingga kekuningan. Bahan B hendaklah ditumbuk tetapi jangan hancur dan serai hanya dititik. Tumis bahan2 ini jangan sampai garing. Kemudian campurkan ayam gorengan tadi kedalm tumisan ini. Siap untuk dimakan.jika tidak tahan pedas, cili padi boleh digantikan dengan cili merah atau cili kering.

Sources:- From Nurhidayah Jailani@ mesra.net

7 comments:

  1. kak nor, mas suka ayam masak macam ni...sedap ni makan ngan nasi panas...

    ReplyDelete
  2. salam kak nor...ayam ngan puding tuh ade lg ker..nak tapau :)))

    ReplyDelete
  3. salam Nor,
    dari jauh terdengar2 nama kita dipanggil2..hehe..wah lepas makan ayam ni nak kena juga rasa puding tukan..barulah complete gitu..hehe..
    thnks for trying ya Nor..

    ReplyDelete
  4. Uish...my fav chicken is here! Ooooo nampak sedap tuh...nak lebih cili padi for love ye kak! heheh ;)

    ReplyDelete
  5. mas >> try la mas,insyaallah sedap nih

    del >> salam del, udah jd baja la del.. hehe g godek sendiri ya.. :)

    ayu >> salam ayu, laaa rasanya kuat dh nor seru tu.. camna boleh sayup2 gak ya.. hehe maceh gak tau, share resipi simpe tp sedap nih :)

    love >> haa... photo baru!! cantik :) antu ciken dah sampai ya.. try la, mmg yummy ni love :)

    ReplyDelete
  6. Salam....tny sket...tepung tu utk pa ek bubuh...

    ReplyDelete
  7. salam.. tepung tu utk memekatkan gravy utk membaluti ayam

    ReplyDelete