f Secubit Garam: Nasi Ayam Kawin Campur

N3 Terkini

Wednesday, September 22, 2010

Nasi Ayam Kawin Campur

nasi ayam  Haaaa… agak2 tau tak pasal apa tajuk n3 kali ni jd gitu.. Yer la bukan org jer boleh kawin campur, masakan pun boleh. Kita yg buat dia kan, bukan dia buat kita.. Tak salah kita buat masakan ni ikut selera anak tekak kita yg tukang masak ni. Kita atau famili kita yg nak makan, jadi kita buat aje la berdasarkan apa selera dia org kan. Sesekali kita derhaka la kat resipi asal tu, tak jadi masalah.. Kena pandai2 ngejas, kalau menjadi alhamdulillah.. kalau tak jadi nak buat camna. Kalau ada ayam itik, bagi jer kat ‘dia ekor’.. (takkan ‘dia org’ kan hehe) Kalau tak ada ayam itik, terpaksa la bg cik tong makan :)

nasi ayam  2

Sebenarnya ni menu berbuka smlm. Tak sempat nak post n3 ni, tuan rumah kelepekan smlm.. Hanya Ijah yg tau hehehe.. Dah dpt agak tak kenapa dipanggil Nasi Ayam Kawin Campur. Sebenarnya Nasi Ayam ni hasil kawin campur antara resipi Nasi Ayam Ipoh dan Nasi Ayam Penyet. K.Nor dan famili suka dgn rasa Nasi Ayam Ipoh. Suka dgn nasinya yg wangi, supnya pun sedap dan yg paling best sos kicapnya tu. Manakala anak dara lak request nak makan ayam penyet yg dlm resipi Nasi Ayam Penyet yg pernah K.Nor buat dulu. Bila digabungkan atau dikawinkan resipi nasi ayam ni, maka bertambah la kesedapan Nasi Ayam Kawin Campur kut!! Memang best! Kalau sapa2 nak cuba boleh tengok kat resipi ni.. Nasi Ayam Ipoh dan Nasi Ayam Penyet.

7 comments:

  1. salam..
    aik kak lain mcm je nama menu tu..apa2 pun mesti sedap senggoti ni..

    ReplyDelete
  2. hehe..kawen campur tak pa kak jangan kawen sonsang..hehe..Sally nak cuba la nnt mana tau lahir jenis pan asia lak..heheh

    ReplyDelete
  3. Hehehhehe..bleh dikomersialkan nama tuh kak..Nasi Ayam Campur...Sedap tuh..Rasanya tentu sedap kan..Kak Nor masak apa ja..semua nampak sedap..hehehhee :-)

    ReplyDelete
  4. tengok tajuk je dah meriah...belum rasa lagi kan kak nor?

    ReplyDelete
  5. salam nor...hehe cm datang terus bila baca tajuk menu ni...hehe ingatkan kahwin campur apa tadi:) idea yang bagus ni..selamat hari raya nor:)

    ReplyDelete
  6. Salam Kak Nor,

    Untuk ayam penyet tu.. cili yg digoreng tu, kene tumbuk dulu ke? atau potong2, goreng, kemudian baru blend dengan semua bahan lain?

    ReplyDelete
  7. fara >> hehe sensitp ke bab kawin campur tu.. alaa jgn la fara.. akak sj wat gimik jer tu.. tak ada kaitan dgn yg hidup atau yg dah tiada.. ehehe.. try la ya.. mmg sedap ni

    sally >> haha.. betul2.. pan asian lawo apa hehhe

    sue >> mmg best sue, luqman akan smlm aje 3x makan nasi ni.. harum bau ayam penyet tu.. sodap!!

    suzie >> sj wat gimik sket.. hehe rasa?? maaaaaaaaanyak sedap woo!!

    CManggis >> ramai yg kawin campur masuk komen arini ya.. alaa kak CM, tak terniat nak singgung org lain.. nor pun hasil dr kawin campur gak tau :) opss.. slmt hari raya kak

    axieey >> w'salam.. ok gini dik.. mula kita goreng dulu cili tu ikut cam arahan dlm resipi.. pastu kita tumbuk/blend dgn bahan2 lain pastu last step dia suruh masakkan semua bahan2 yg dah ditumbuk tu sekejap dgn gula merah. pastu baru la boleh dimakan sambal ni.

    tp ni terpulang pd axieey kalau nak ikut atau tidak. rasanya kalau tak nak ikut setp no 6 tu boleh aje kut. lepas dah tumbuk/blend boleh gaul terus dgn gula merah. gaul hingga sebati dan boleh terus hidangkan.. cuma kalau kita masak dia kejap, rasanya gula merah tu lg mesra dgn sambal tu.. apa pun terpulang la ya.. slmt mencuba :)

    ReplyDelete