f Secubit Garam: Coleslaw Ringkas

N3 Terkini

Friday, September 17, 2010

Coleslaw Ringkas


Ni dia pelakon tambahan dlm adegan Yogurt Fried Chicken td tu. Coleslaw Ringkas resipi yg dikongsikan Dayang Jack kat MyR. Resipi ni yg dipilih walaupun ada banyak lg versi coleslaw lain. Penggunaan bahan2 yg mudah dan tak banyak. Alhamdulillah... hasilnya pun sedap..

Sebenarnya ada kes sket masa buat coleslaw ni smlm. Duk asyik potong kobis tak perasan lak dah lebih dr secukupnya. Bila digaul dgn semua bahan, nampak cam kurang jer yogurt. Yogurt lak dah la ada satu jer last2 K.Nor tambahkan mayonis! Ha ha.. jadi la Coleslaw versi derhaka.. tp sedap tau! Anak2 suka gak bila dibuat gini.. Ampun ya Dayang hehe.. Nak kopipes resipi tu kat sini ya.. Tq.. & Slmt Hari Raya.. Dayang duk beraya sakan tu, dapur pun tak berasap lg.. hehehe



COLESLAW RINGKAS by Dayang Jack

Bahan-bahan ( 4-5 orang )
200gm kubis segar (dicuci dgn air garam dan dihiris halus)
1 biji bawang besar jika suka (dipotong dadu kecil)
1 batang lobak merah (dihiris halus)
4 sudu besar mayonis (sy guna mayonis Tesco)
1 sudu kecil cuka makan
sedikit daun sup (jika suka)
garam dan gula secukup rasa

Cara-cara
Gaulkan rata2 semua bahan di dlm satu bekas.
Simpan di dlm peti sejuk sblm dihidangkan.

update..
## Subhanallah.. baru perasan rupanya dlm resipi perlukan mayo ajer dan bukannya yogurt!! haha.. k.nor la yg silap ya.. dah gi letak yogurt satu cup dan tambah dgn 2 sudu besar mayo!! maknya k.nor dah create resipi baru la ya.. hihihhi

Ni la akibatnya tak baca resipi betul2.. tp outcome dr apa yg k.nor dah derhaka tu bertambah sedap la pulak coleslaw ku .. alhamdulillah...

4 comments:

  1. Saya mesti cuba!..sgt suka kan coleslow ni..mekasih byk2 kak nor!..berkat..=)

    ReplyDelete
  2. ni mesti boleh lawan coleslaw KFC~nampak gayanya tutup kedailah KFC nanti....he,he,..

    ReplyDelete
  3. MEnu sehat tapi nikmat ya, kak Nor :)

    ReplyDelete
  4. kalamhati >> slmt mencuba ya.. smoga kena dgn selera :)

    teratai >> mana boleh chelen kfc tu k.ga :)

    deetha >> tepat sekali dee :)

    ReplyDelete