f Secubit Garam: Roti Sosej

N3 Terkini

Wednesday, September 9, 2009

Roti Sosej

Roti Sosej, hasil tangan si anak dara.. : )

Untuk Asha ...

Roti Sosej

10 keping roti ~ digelek hingga leper (tak perlu buang kulit tepi)
10 btg sosej ~ K.Nor guna yg Ramly
1 bj telur ~ dikocok
1 sudu tepung gandum ~ dibancuh dgn 2 sudu air biasa
breadcrumb secukupnya
sos cili/sos cili thai
minyak untuk menggoreng

Rebus sosej sekejap. Toskan dan ketepikan.
Ambil sekeping roti dan gulung sosej didlmnya.
Di penghujung gulungan sapu dgn bancuhan tepung utk melekatkan roti supaya tak terbuka.
Dengan menggunakan berus penyapu telur sapukan telur ke sekeliling roti.
Golekkan roti ke atas breadcrumb sehingga rata.
Buat sampai semua roti dan sosej abis.
Panaskan minyak dlm frying pan dan goreng hingga masak
Toskan dan boleh la dihidangkan dgn sos cili kegemaran.

* kalau nak letak slice cheese pun boleh.
sebelum menggulung letak dulu sekeping slice cheese atas roti baru la diletak sosej dan gulung dgn kemas. Teruskan dgn step seterusnya.... Jadi la roti sosej bercheese :)

** kenapa K.Nor gunakan kaedah menyapu dgn berus dan tidak golekkan aje dlm telur?
Ni supaya hasil gorengan kita nanti lebih crunchy dan lebih sedap!


Special utk Love :
Breadcrumbs sebenarnya adalah serbuk roti. Asalnya roti yg dibakar hingga kering (tak hangus) kemudian diblend dgn blender kering. Breadcrumbs boleh dibuat sendiri atau boleh didapati di kedai baking. Ada yg berwarna oren dan ada yg natural colour. Kalau yg warna oren tu yg biasanya kita digunakan utk menyalutkan pd nugget. Kat MyR ada satu resipi/cara utk menbuat breadcrumbs. Love atau sapa2 jer yg berminat boleh tengok kat sini.

Dan ni rupa breadcrumbs yg natural colour. K.Nor pinjam gambar ni kat tenet. TQ to the owner of the pic.

8 comments:

  1. pandainya anak dara kak nor tu!!! kuah nak tumpah ke mana klu tak ke nasi kak ekh.???

    ReplyDelete
  2. salam kaknor...
    salam ramadhan...
    sedap nyer menu anak dara akak nih...sup tauhu kat bwh tu pon cam menarik...

    ReplyDelete
  3. assalamualikum..ntah cm ner leh msk sini...ok gak menu nya...

    x der cara2 ke kak...utk buat menu nie

    tgk cm ok je..nak try gak...tkt x jd..

    cr2 dia leh bg ke?

    ReplyDelete
  4. ain >> yer la kalau tumpah atas meja tak leh makan dah kan hehe

    aisyah >> w'salam aisyah..dah balik jepun ke masih ada kat msia? lama tak nampak..

    asha >> w'salam asha.. tersesat ke hehe.. tak per, masuk la.. nak buat roti sosej ni mudah yang amat, kat MyR pun banyak resipi ni. utk asha nanti saya letak kat n3 ya.. (anak dara k.nor nama aisyah yg buat ni :)

    ReplyDelete
  5. KakNor, tenkiu so much for ur kind time explaining on breadcrumbs yer! Really appreciate it! Oh yeah, Ibu roti = Yeast erk...okok. Love sll silap bab nih! Hehe. ;) Now, I know what is Breadcrumb, coz Love had never used it in my whole life...hehehe ;)KakNor, tks once again! :)

    ReplyDelete
  6. KakNor, Love popped in again just to say, Thank U so much! Can't believe Love had made such sweet friends like KakNor n others in this cyberworld lah. U ladies r Very helpful! ;) Tks again. ;)

    ReplyDelete
  7. love >> anytime love.. :) setakat yg k.nor mampu k.nor akan beritau ya.. kalau tak tau, k.nor mintak pakcik google yg bantu hehe.... seronok gak ada teman cam Love walau bukan org melayu/Islam tp suka dgn makanan dan berkawan dgn org melayu/Islam..

    ReplyDelete
  8. KakNor..tenkiu. Love has no limitation in being frens with anyone. Just be honest and cheerful, is all enough for Love. U r that kind of person! Thank u so much! ;)

    ReplyDelete