f Secubit Garam: Bulan Dan Bintang Di Pagar Pelangi

N3 Terkini

Wednesday, September 30, 2009

Bulan Dan Bintang Di Pagar Pelangi

Maha Suci Allah saja yg mengetahui segala apa yg tersirat maupun tersurat. Tak dapat kita sebagai hambaNYA yg kerdil lagi hina nak mentafsir semua yg DIA tunjukkan. Sebaliknya kita wajib mengagungkan kebesaran dan keesaanNYA tanpa mempersoalkan sikit pun apa saja yg DIA jadikan.

Meh K.Nor cerita dari awal ya.. duk diam2 dan baca betul2.. semua ni bukan rekaan mana2 penerbit. Semuanya benar, sikit pun tak direka oleh penerbit atau pun pengarah :) dan tak ada kena mengena dgn yg masih hidup maupun yg dah arwah..

Lebih kurang pukul 10.15 mlm sister sulong K.Nor call no rumah dan cik abg K.Nor yg angkat sbb K.Nor dah masuk bilik nak beradu. Sister K.Nor kata cuba turun bawah (kawasan parking) dan lihat bulan yg agak pelik. Seperti bulan di kelilingi pelangi. Mulanya K.Nor males dah nak turun( dlm hati kata, takkan la malam2 buta ada pelangi), dah siap nak naik atas katil pun (syyhhh.. jgn pikir benda lain ya.. ) tp bila pikirkan mungkin lain kali dah tak berpeluang nak tengok, lebih baik turun. So lepas tukar pakaian yg lebih sesuai, K.Nor turun ler. Cik Abg dah turun dah, dgn gadget dia tp dia naik balik sbb kena amik tongkat utk gadget dia tu. Kalau tak pakai tongkat gambar jd blurr.

Bila turun, tengok2 sister dan anak2 dia dan 2 org anak jiran turut ada sama. Bila K.Nor mendongak ke langit.. Subhanallah... takjubnya rasa. Tengok la gambar2 ni.. Nampak tak bulan yg di kelilingi bulatan cahaya yg menyerupai pelangi. Di tepi bulan tu terdapat sebutir bintang yg amat terang. Mula2 mmg jelas/sharp sgt cahaya pelangi tu. Masa tu cik abg duk atas rumah, duk cari tripod utk kamera dia. Terkedu dan kelu bila melihat, bulan di langit dgn cahaya pelangi mengelilinginya dan sebutir bintang yg bersinar terang. Mulut tak henti mengucapkan Subahanallah... Dan dalam hati terdetik, apa yg Allah nak tunjuk di sebalik semua ni.. K.Nor call adik ipar di KL, dia pun nampak gak tp tak nampak cahaya pelangi tu. Cuma nampak cahaya bulat terang jer mengelilingi bulan.

Makin lama, cahaya pelangi makin pudar/blurr tp sempat Cik Abg snap 4 - 5 keping gambar. Ternampak awan berada di dalam bulatan pelangi tu tp tak jelas bentuknya. Bulatan pelangi tu pun nampak cam makin membesar/makin luas dan dah tak sharp lagi kaler dia. Memang jelas bentuk kaler pelangi tu, dgn kaler merah duk lingkaran sebelah dalam, kuning di tengah2 sket dan hijau kebiruan menghala keluar dr lingkaran. Subhanallah...


Kemudian makin ramai anak2 jiran turun dan ada dua tiga org jiran yg dewasa pun turun. Bila K.Nor tengok balik gambar yg Cik Abg shoot, terkejut rasanya sbb awan tu membentuk kalimah Allah yg tak la sharp/jelas sgt. Bila suami dan Aisyah tengok dia org pun kata mmg betul cam kalimah Allah. K.Nor panggil sister K.Nor dan yg lain2 utk tengok sama, mmg dia org pun kata cam kalimah Allah. SUBHANALLAH.... SUBHANALLAH... SUBHANALLAH...

Ni kali ke 3 K.Nor diberi kesempatan oleh Allah utk melihat sendiri kebesaran NYA. Dulu dgn biji buah peach dan akar kayu yg juga tertera kalimah Allah. Nanti la sedikit masa lagi K.Nor akan tunjukkan, insyaallah... Ni semua betul tau, K.Nor pernah post kat forum MyR dan gambar2 tu sikit pun tak K.Nor edit. Dan biji buah peach tu masih dlm simpanan K.Nor.

Sama2 la kita merenung apa yg terjadi ni ya.. Kalau Allah kata kun.. fayakun.... Semoga kita semua amik iktibar dr apa yg terjadi malam ni ya.. Dan semoga Allah melindungi kita semua dari segala bala bencana dan mala petaka.. amiiin......

utk melihat gambar yg lebih besar dan jelas sila tengok kat sini

Ni adalah gambar yg diambil oleh sahabat foto Cik Abg K.Nor, Azizi Embong di lokasi berlainan iaitu di Kg. Padang Midin. Dah mintak izin tuan gambar ni nak letak gambar kat sini utk tatapan kita bersama.. Nampak gak kan kalimah Allah di bahagian atas bulan tu.. Untuk melihat dgn lebih jelas sila ke facebook Azizi ni.. Thanks ya Zi opps!! tak leh bukak la link ni sbb tak jd friends lg dgn Zizi ni.. hehe

22 comments:

  1. SubhanAllah.... Allah hu Akbar...
    beruntung kak Nor dapat tengok...

    ReplyDelete
  2. Subhanallah...beruntung kak nor dpt tgk real...ann pun rasa beruntung dpt tgk kat sini n kat myr....kak nor...masih sempat lagi nih nak beraya...selamat hari raya maaf zahir batin yer...

    ReplyDelete
  3. Subhanallah...ye lah kak. bila diperhatikan betul2..mmg spt kalimah Allah awan tu!! beruntung lah kak nor dpt melihatnya!!! sungguh beruntung!!!

    ReplyDelete
  4. subhanallah!! cantiknyer kak..... tk terkata melihatnyer! untung dpt tgk depan mata..

    ReplyDelete
  5. subhanallah knor...cikmin yg tgk melalui blog knor ni pun..kagum...

    ReplyDelete
  6. subhanallah...

    dulu bencana alam biasa jadi lepas krismas, kita boleh agak kenapa - manusia mendua-tiga kan allah...

    tahun ni bencana datang bulan syawal. leka sangat ke kita sambut hari raya? :| insaf...

    ReplyDelete
  7. Semalam ada tengok gak..
    snap pic tapi tak clear..

    ReplyDelete
  8. suzi, ina, k.e, ain >> alhamdulillah.. semua dgn izinNYA

    cikmin >> mmg takjub kan!

    KOG >> setiap apa yg Allah lakukan/tunjukkan ada sebab/hikmah disebaliknya..

    aiydalela >> kalau amik gambar dgn kamera compact atau hp mmg payah nak clear, lagi satu kamera kena guna tripod utk dptkan gambar yg clear. kalau ada lense zoom lg elok :)

    ReplyDelete
  9. salam Nor, sungguh beruntung sesiapa yang dapat menyaksikan kebesaran Allah tu ya..subhanallah..

    ReplyDelete
  10. MasyaALLAH cantiknya akak.
    akak angkat anem kat ganu cerita , anem dpt bygkan jer..
    anem google la, dapat tgok gambo kat laman web neh.

    thnks 4 sharing ea, akak..^_^

    ReplyDelete
  11. Gmbr yg bawah dr kwn abg kamera tu lagi jelas kan kalimah ALLAH tuu...

    ReplyDelete
  12. ayu >> alhamdulillah.. semua tu dgn izin ALLAH jua

    arnamee >> kalau dpt tengok life lagi cantik, mmg nampak sgt kaler pelangi kat cahaya tu.. tp terasa gerun gak la, sbb lingkaran sebelah dalam tu lebih gelap dr sebelah luar lingkaran cahaya pelangi tu.. dgn bulatan yg besar kat atas kepala, buat kita berfikir macam2.. ALLAHUAKBAR, hanya DIA yg maha mengetahui...

    ika >> betul tu, sbb tu K.Nor letak gambar kawan hb k.nor sama2 dgn gambar ya lain, supaya nampak lebih jelas..

    ReplyDelete
  13. subhanallah!! allahuakbar!! terima kasih ya kak nor kerana berkongsi. Memng jelas kelihatan kalimah ALLAH. Bersyukur akak antara yg terpilih utk menyaksikan keAgungan Illahi..

    ReplyDelete
  14. as >> sama2 kasih as.. syukur pd Ilahi.. tu yg k.nor nak kongsi sama2 dgn org lain gak ..

    ReplyDelete
  15. subhanallah... beruntung kak nor diberi peluang

    ReplyDelete
  16. baru tjadi lagi td...smpt jgk snap gmbar..subhanallah

    ReplyDelete
  17. husnas >> sbrnya suami k.nor pun tengok smlm tp yg kelihatan kat area k.trg ni cuma lingkaran cahaya kuning sj dan lebih besar dr yg dipaparkan dlm gambar kat atas ni. dan tak kelihatan cahaya pelangi spt yg org sebelah kemaman, kuantan nampak.sbb tu suami k.nor tak shoot apa2 smlm.. thanks kerana sudi maklumkan kat sini ya..

    ReplyDelete
  18. kalo k.nor nk tgk gmbrnye, saye ada shoot..nnt sy upload di blog saye =D

    ReplyDelete
  19. husna >> terima kasih husna, k.nor dah g tengok td..

    ReplyDelete
  20. kak..org curik2 gambo ni letak kat blog leh?

    ReplyDelete
  21. ena >> uik.. tak yah la guna istilah curi2.. hehe.. ambil jer la ena.. silakan..

    ReplyDelete