f Secubit Garam: Bread & Cheese Pudding

N3 Terkini

Monday, September 14, 2009

Bread & Cheese Pudding

Resipi Bread & Cheese Pudding by Yatt ni dah lama gak duk dlm simpanan. Tak per tak basi kan.. hehe. Tak rugi mencuba sbb sedaaaaaaaaaaap sgt puding roti ni. Biasa ler kalau dah nama ada cheese kan..

Yatt, mintak izin ya nak C&P resipi tu kat sini..

Bread & Cheese Pudding
  • 5-6 keping roti
  • 250 ml susu uht@ fresh milk
  • 150 ml whip@fresh cream ~ k.nor guna susu cair jer sbb WC tak ada
  • 3 biji telur
  • 60 gm gula castor
  • 60 gm creamcheese
  • 30 gm gula castor (utk ditabur atas puding just before bakar)~ k.nor guna 1/2 jer
  • butter (untuk disapu pd setiap keping roti)
  • 1 sudu kecil esen vanilla
Telur dan gula di pukul hingga gula hancur. then add milk, cream, cheese and esen vanilla dan pukul sebati.
Susun 1/2 dr roti yg telah disapu mentega dan dipotong kecil ke dlm loyang pembakar.
Tuangkan 1/2 bancuhan susu tadi dan lapiskan baki roti.
Tuangkan baki bancuhan susu.
Taburkan gula castor diatas roti tadi sebelum dibakar supaya nanti ia akan caremelised on top of the pudding.(memberi bau yg lebih wangi lagi!)
Bakar didalam preheated oven @ 180 c secara water bath(letak loyang atas dulang berisi air utk memastikan kelembapan pudding itu) selama 25 minit.(ikut oven masing2)

** Sori Yatt, K.Nor dah edit sket kat cara2 tu utk lebih mudah nak faham cara nak buat. TQ

Ni masa baru dikeluarkan dr oven
Masih dlm loyang berisi air..

5 comments:

  1. ain >> mmg yummy tp udah abis :)

    liza >> w'salam liza.. mmg sedap!

    ReplyDelete
  2. salam..
    mintak izin nk copy B&C puding tu... saya sukaaaaaaa... :) TQVM in advance

    ReplyDelete
  3. anonymous >> salam.. silakan.. dah buat ya..

    boleh tinggalkan nama tak lain kali.. thanks

    ReplyDelete