f Secubit Garam: Ayam Masak Bali

N3 Terkini

Wednesday, September 2, 2009

Ayam Masak Bali

Ayam Masak Bali, resipi asal by Mak Daro@Nisa org S'pore nun. Lama betul tak nampak mak daro ni.. K.Nor amik resipi ni kat rumah Puan Deana :) Mintak izin ya Mak Daro nak C&P resipi kat sini.. Thanks to Ana too...

Bahan2:
1 kilo kepak ayam, cuci bersih & toskan
1 tbsp gula melaka
3 tbsp perahan air lemon
1 biji kelapa parut dijadikan 2 cawan santan
Beberapa helai daun pandan, disimpul
3 urat daun limau purut
Garam secukupnya
Minyak untuk menumis
Hirisan buah tomato

Bahan Kisar:
2 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 size ibu jari halia
6 biji lada merah hidup (boleh tambah pada yang suka pedas)
8 biji buah keras
2 tbsp kicap manis

Cara2:
1. Gaul ayam yang telah dibersihkan, dengan kunyit & garam dan goreng separuh masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak, masukkan daun pandan dan rempah kisar. Tumis hingga garing dan wangi.
3. Masukkan gula, air lemon, garam dan santan.
4. Biarkan mendidih, setelah itu masukkan ayam dan renihkan dengan api yang kecil hingga kuahnya agak pekat. Taburkan daun limau purut.
5. Apabila kuah sudah agak pekat, tutup api dan masukkan hirisan buah tomato.

8 comments:

  1. wat a coincidence!!!! sy dok tgh cari resipi ayam bali ni. alahai akak...tq lerrrr!!!!

    ReplyDelete
  2. Sedapnyeeee...tgk gambar pun leh terliur! KakNor, mmg letak buah keras 8bijik eh? Nak tahu jer...curious!

    ReplyDelete
  3. Salam Ramadhan Nor...
    Sedap nampak nor ayam bali nih..nampak cam bihkurang masak rendang Sumatera kan nor...
    kita duk cari resepi masak sumatera tu tak jumpa2 lagi... nor ada tak agak2... :)

    ReplyDelete
  4. Sedapnya...Nor dah buat eh..ummi amik resepi x buat2 lg..hehee..duk memenuhi permintaan anak2 jek...sedap ya Nor? nak kena try gak la nnt..

    ReplyDelete
  5. akak pun dah p Bali yer
    pstt cedap tak soklan wajib tu hihihihi

    ReplyDelete
  6. ain >> hehe cam tau2 jer ain nak kan..

    love >> k.nor guna 5bj jer love sbb rasa 8 bj tu cam banyak sgt :)

    fzi >> w'salam.. tak pasti lak rendang sumatera tu rasa dia camna. ni pun 1st time buat yg bali. maaf ya fzi, nor tak ada lak resipi rendang sumatera tu..

    ummi >> sedap gak, lebih kurang cam rasa golek pun ada, cam ayam masak kuali pun ada

    mimi >> asyik tanya soklan wajib jer, yg sunat tak ado ko? sedap gak mimi, luqman dan aisyah suka sgt, luqman siap mintak ratah lagi.. tp terpulang pd anak tekak masing2 la..

    ReplyDelete
  7. kak nor..
    mcm terpanggil arini nk msk ayam bali ni:)
    x dpt g bali mkn ayam bali pon ok kan...

    ReplyDelete
  8. mummyseri >> tu la.. nak g jenjalan ke Bali payah sket bulan puasa ni, kita wat jer la ayam bali kan..hehe

    ReplyDelete