f Secubit Garam: Mari.. mari.. Kita Makan Jelly Kelapa..

N3 Terkini

Friday, June 19, 2009

Mari.. mari.. Kita Makan Jelly Kelapa..

Lamaaaa sgt terperam hasrat nak buat jelly kelapa disebabkan tak berjumpa dgn kelapa muda. Mana nak jumpa kalau mencari secara tak bersungguh2 kan.. Anak2 dan cik abg suka sungguh dgn jelly kelapa ni, tu yg nak try gak buat.

Resipi ni asalnya dr Fiza MyR, nun di Penang, tq2.. Tp K.Nor dah edit skit Pija ya, sbb kalau ikut sukatan asal air tu, jelly tu tak berbentuk jelly, tp dlm bentuk agar2 kelapa. Anak2 ni lebih suka yg lembik2 cam bentuk jelly, so K.Nor kena masak semula dan tambah lg air sehingga dpt mencapai kelulusan dr anak2. Ampun ya Pija.. :)

resipi akan di hapdet sehari dua lg, sbb K.Nor masih dlm proses utk membuat sekali lg jelly kelapa ni supaya mendapat hasil yg betul2 perfect. Yang kat atas ni dah diedit, tp masih tak selembut cam yg anak2 suka.. tungguuuuu......... :)

10 comments:

  1. oh ini mmg sedap, dulu kirim budak llki tiap² jumaat sbb ada jual kat luar masjid, hehe. lepas solat jumaat, pesta jeli kelapa kat ofis!

    ReplyDelete
  2. kucingoren.. oo peminat jelly kelapa gak ya..

    ReplyDelete
  3. sedapnyer jelly klpa.. mkn panas2 sedap ni.. tp sy masih lum leh mkn lg w/pun dah hmpir 2 taun abis pantang.. hr tu mkn klpa muda terus sakit2 badan..klau buat utk 2 org jejaka kat umah tu buleh ler..

    ReplyDelete
  4. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  5. ita.. mmg sedap kan.. nak2 makan sejuk2 di musim panas2 nih..

    ReplyDelete
  6. Salam kak nor...sya salmi...mmng da lama jadi follower k nor tp lum brkesempatan mengomen...so arini tgk jelly kelapa k nor ni....humaikkk aiii...sedap betul...sojukkk jer anak tekak...sya kt dungun ni, kt jln pantai uitm,..balik kg ari kamis aritu...sya duk Kd'sara...ok...catchup wit u later...

    ReplyDelete
  7. salmi >> w'salam salmi.. ooo org dungun ya.. k.nor baruuuuu jer balik dr dungun.. seharian kat dungun arini. pak sdara k.nor yg kat kg batu 48 buat kenduri kawin anak dia.. letih tak ilang lg nih :)

    ReplyDelete
  8. salam k.nor..nmpak sedap sungguh jeli kelapa k.nor nih..nak tanya k.nor kit..camana k.nor korek isi kelapa tu dan nampak halus2 gitew??

    ReplyDelete
  9. mrs >> salam.. k.nor guna sagat yg biasa duk buat sagat betik.. klik sini nak tengok camna bentuk dia ya.. http://www.myresipi.com/top/detail/5192

    ReplyDelete