f Secubit Garam: Tauhu Kukus Sambal Udang Kering

N3 Terkini

Wednesday, June 3, 2009

Tauhu Kukus Sambal Udang Kering

Dah lama teringin nak buat menu ni. Ina, akak selongkar dlm gobok Ina ni tau, sbb tak leh nak bukak MyR nun, tak tau la dlm MyR ada ke tidak. Akak tak sepah2kan ya.. dah susun semua dgn elok jer sebelum balik td, Tq ya.. :p... Kalau tak silap resipi asal dr Dayang Jack. Tq dayang, sedap lauk ni, Cik Abe pun suka gak td.. ermm kalau anak dara nan satu tu ada, mesti dia suka gak.. alahai rindu la pulak kat anak dara tu.. :(

opss lupa nak cakap, K.Nor pun buat cam mak yung tu gak, half dr udang kering tu ditumbuk dan ditumis sekali dgn cili mesin dan bawang putih. Satu lg daun tu K.Nor guna daun ketumbar, kes daun saderi yilek.. lg sedap tau sbb harum bau daun ketumbar tu..

8 comments:

  1. Nor... ct tgk cam sedap jer ni.tapi nak buat takut ank2 x berapa nak makan lah. Apa rasanya erk ?

    ReplyDelete
  2. Menarik juga resipi ni.. sekali tgk gambar tu macam puding pun ada..hehe

    ReplyDelete
  3. sedap tuh!...thanks k.nor sb sudi mencuba. alahai,..nampak gayanya dyg pun nk buat jugaklah esok...x tahan dgn godaan tauhu kukus tu...myr susah nk ekses woo...dh bbrp hr dyg cuba nk surf tp xleh gak...dh sarat sgt kot...

    ReplyDelete
  4. wahhh...ari tu dah tgk kat umah akak hana...hari ada kat umah akak lak...sedapnye...nanti ade masa nak try...

    ReplyDelete
  5. CT.. rasa dia mmg sedap, disebabkan sambal dia tu yg sedap :) cuba buat satu paket jer tauhu lembut tu dulu..

    ijan.. puding bersambal udang kering ya.. hehe

    dayang.. tq jugak buat dayang utk resepi yg sedap ni. dulu k.nor teragak2 gak nak buat.. ermm tuan tanah myr balik kg ada kenduri kawin :)

    aisyah.. kes tengok kat rumah mak yung jepun la ni .. :D buat aisyah.. sedap tau..

    ReplyDelete
  6. Nor....mesti sedap tu....tapi hb saya tak suka...anak2 pun tak suka....saya bertandang umah Nor ajelah....dah bawa pinggan sendiri ni...tumpang kerusi anak dara Nor yg masih kat Kem boleh???

    ReplyDelete
  7. nampak sangat sedap,camana rasanya ya..kena cuba ni

    ReplyDelete
  8. watie.. boleh2, kerusi tu masih kosong lg.. :)

    CM.. mmg sedap, nak kata camna rasa dia ya.. tauhu tu mmg la tawar jer, tp bila makan dgn sambal dia tu yg best, tambah lak nor tambah daun ketumbar, lg wangi

    ReplyDelete