f Secubit Garam: Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis

N3 Terkini

Thursday, November 26, 2009

Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis


Malam ni tak nak cakap banyak2, keletihan yg amat nih. Dari pagi non stop rasanya hari ni, berterusan buat kerja. Biasa la kan bila nak raya. Bukannya raya sakan pun, langsir tak bertukar, kuih raya tak pernah buat pun kalau raya haji. Tapi duk masak utk makan2 ler. Start dari breakfast buat burger tengahari panggang ayam dan menu2 sampingan utk lunch. Pastu petangnya lak masak rendang. Bersambung waktu malam masak pulut kuning. ermmm...... cukup memenatkan. Tapi tak per la, bukannya hari2 raya kan.. Kalau tak buat yg berat2 tak best gak kan, nak ziarah famili K.Nor dan PIL takkan nak berlenggang kangkung jer. Alhamdulillah dgn bantuan anak dara yg sememangnya dah banyak membantu, ringan sket kerja2 rutin menjelang raya ni.. Mekasih Kak Teh.. sayang anak mak.. :)

Eh.. panjang gak celoteh ya.. ok2.. berbalik pd n3 malam ni, K.Nor nak show menu lunch K.Nor siang tadi iaitu Ayam Bakar Blackpepper Bermayonis yg dihasilkan oleh Ros Onigiri. Tapi K.Nor mula2 tengok kat rumah Ummi. Dah Ummi rekomen sgt suruh buat ayam ni, K.Nor try la. Saja nak mengetest resipi baru. Ros kata rasa dia ayam ni cam ayamg panggang kat Kenny Rogers tu. Bila dah siap td, anak2 bukan main syok lagi meratah. Ros, Abg Zul kata mmg ada iras2 yg KR! haaa... menjadi la tu Ros.. Memang terror Ros ni mencipta resipi, tahniah ya.. Mintak izin ya Ros, nak C&P resipi kat sini. Tq




AYAM BAKAR BLACKPEPPER BERMAYONIS
by Ros


Bahan-bahanye
1/2 ekor ayam ( bersihkan dan cucuk dengan garpu)
1 sudu kecil blackpaper
2 cm halia ( agak-agak je)
2 biji bawang putih
1/4 biji bawang besar
1 sudu besar madu
1 sudu besar gula
1 sudu kecil kicap manis
1/2 sudu kecil garam
2 sudu besar mayonis
sedikit lada sulah

Caranya
1. Blender bawang besar, halia, bawang putih dengan sedikit air sehingga hancur, kemudian curah di dalam bekas dan campur gula, lada sulah, garam, madu dan lada hitam.

2. masukkan ayam dan akhir sekali letakkan mayonis, gaul sebati dan perap di dalam peti ais selama 2 atau 3 jam, bakar pada suhu 190 darjah selama 40 minit, sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba. ( kalau perap lagi lama lagi sedap ayam bakar ni, dan bakar biar perang sikit permukaan ayam tu)


Sebelum melabuhkan tirai utk malam ni, K.Nor nak ucapkan SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA buat semua yg berkunjung. Pada yg menjalani ibadah qurban tu, mudah2an qurban yg dilaksanakan mendapat keberkatan dr Ilahi.

psst!! ampun maaf pd yg telah menyediakan ecard raya yg masih belum K.Nor angkut lagi tu.. tak sempat nak angkut sebelum raya.. lori pikup tak ada yg free, masing2 duk angkut lembu dan kamben qurban.. hehe.. so lepas raya la K.Nor p angkut ya.. insyaallah.. kebizian sgt2 hari ni.. K.Nor akan letak sekali dlm satu N3 kad raya aidil adha yg sebelum ni. TQ semua..

4 comments:

  1. salam...

    seedapnyeee ayam tuuu ^_^

    kak nor leh tanye dok? cam mane resepi kak nor buat utk sos bila kita bakar daging...
    (daging bakar blackpepper ke? kalu sudi kongsi... ^_^)

    ReplyDelete
  2. liza >> w'salam..
    liza check email k..

    ReplyDelete
  3. kak nor.. saya dah try resepi niii sedap lerr. cuma maybe saya terkurang boh garam, so agak tawar. nak try sekali lg nnt yummy

    ReplyDelete
  4. rimbun >> oo dh try ya.. nanti kalau nak buat lagi boleh la lebihkan sket garam atau pun buat gravy ke .. ( sos spt sos lada hitam)

    ReplyDelete