f Secubit Garam: Classic Waffles

N3 Terkini

Monday, November 23, 2009

Classic Waffles


Resipi waffle ni K.Nor ambil kat rumah Cikgi Zana tp dia lak ambil kat rumah Diana tp rasanya asal resipi ni dr Allrecipes.com. Rasanya pernah nampak Ayu Singapore buat gak dulu waffles ni, kan Ayu kan... ermmm.. panjangnya liku2 perjalanan resipi ni ya.. apa pun thanks to all dan mintak izin nak share resipi tu kat sini.

Allrecipes.com - Classic Waffles
Bahan-bahannya
2 cawang tepung serbaguna
1 sudu teh garam
1sudu teh baking powder
2 sudu besar gula pasir ( ...letak 5 sudu)
2 biji telur
1 ½ cawan susu suam
1/3 cawan mentega, dicairkan
1 sudu teh esen vanilla

Cara-caranya
1. Dalam mangkuk yang besar, campurkan tepung, garam, baking powder dan gula. Ketepikan. Panaskan alat membuat waffle kepada suhu yang anda inginkan.
2. Dalam mangkuk yang berasingan, pukul telur. Masukkan susu, mentega dan vanilla dan gaul rata. Tuangkan cecair ini kedalam mangkuk yang mengandungi tepung. Pukul rata sehingga bahan-bahan sebati.
3. Sendukkan adunan keatas alat membuat waffle. Masak waffle sehingga ia kekuningan. Hidangkan panas.

Jom breakfast....

9 comments:

  1. Salam kak Nor,
    Berbunga2 waffle tu,kak... suka tengok. saya paling suka mkn waffle ngan peanut butter + coklat yg kat pasaraya. nak buat takde pembakar waffle. huhu. nampak sedap, tu, kak nor

    ReplyDelete
  2. alamak k nur.. cantik waffle ni posing.. tak tahan sy menengoknyer.. mcm kt hotel.. tentu bselera en hb n ank2..

    ReplyDelete
  3. Salam, Nor, dari jauh dah terdengar2 nama kita diseru..hehe..aah Nor, actuallY Ayu buat yang pakai yeast tu..easier crispy waffle....lebih crispy dari yang biasa tu...walaupun dah sejuk sikit..Nor, punya presentation sungguh menarik..siap dengan pattern lagi..kita punya selepuk gitu letak ice cream..hahaha..

    ReplyDelete
  4. Hi KakNor!!! hru today??? wow waffles!! cedapnya! nakkk! isk isk! :(

    Terliur Love tgk all ur latest dishes tau! Just had the time to come online...uhhh! ;)

    ReplyDelete
  5. wah kak norr...dh buat waffle sendiri dahh!! bestnyaaa...anak2 saya yg pompuan semuanya hantu waffle. baru semlm mkn waffle.hihi

    psst...cantik waffle akak!

    ReplyDelete
  6. nor, ita pun baru gak buat wafer ni tp x upload pun. dpt idea nak present wafer ni dlm btk gulung2 cam gitu. ptn ni leh buat lg utk minum ptg lak. anak2 ada kat umah, asyik nak makan jer...

    ReplyDelete
  7. nurindah >> w'salam.. mmg sedap kan yg dimakan dgn peanutbutter dn coklat.. k.nor pun suka. kalau nak save budget baik beli jer WM, bila2 masa boleh buat lagi lagi la kalau anak2 suka waffle gak

    zana >> posing jer cantik, rasa cam ya zana buat gak tu.. :)

    ayu >> hihi silap ya.. tp lebih kurang gak kan, still waffle dan amik kat rumah cikgu zana kan.. tak per la ek.. nak buat gak yg versi crispy tu..

    love >> hi love!!! miss U.. k.nor sihat..tq..

    dishes yg biasa2 jer la love :)

    ain >> hehe dah pernah buat dulu2 tp sj kejutkan WM yg dah lama jd tukun tu.. kat sini semua antu waffle..

    azita >> kebetulan la ya.. tak per upload aje la.. tiru ke tak tiru ke, biasa la dlm dunia masakan kan.. no hal la ita..

    ReplyDelete
  8. gerau >> tak pasti la.. sbb yg tu akak dpt pree :) tukar kupon yg realrewards.. lamaaaaaaaaaaa dah..

    ReplyDelete