f Secubit Garam: Sambal Tumis Petai

N3 Terkini

Monday, November 23, 2009

Sambal Tumis Petai


Pernah tengok? Pernah makan? Rasanya kalau org Ganu atau yg pernah lama duk Ganu mungkin pernah kut. Sbb ni masakan lama org Ganu. Sambal tumis petai. Tak ada petai tak leh panggil dgn nama tu. Kena panggil sambal tumis jer. Kalau dulu2 masa K.Nor masih kat bangku sekolah lagi, org biasanya jual sambal ni dlm plastik kecik2 $1.00 sepaket. Masa dulu $1.00 tu kiranya dah banyak la tuh.. Sekarang ni dah tak nampak mana org jual sambal ni. Dah ditelan zaman la tu kut..

Sa
mbal ni kiranya dlm kategori sambal pencicah. Biasanya kalau di bulan Ramadhan jer yg mudah kita jumpa dijual terutamanya kat pasar2. Memang sebagai pembuka selera kalau makan ni dgn nasi panas2 pastu kena lak gu dia dgn ikan panggang bodo/tawar. Lauk iringan biasanya org tak masak yg berat2 cuma sekadar kuah singgang dah memadai. Pastu ada ulam2an.. perghhh.. syok abis. Kalau di bulan Ramadhan, sambal belacan biasanya laku masa berbuka puasa tp kalau time sahur tu kurang dah nak kan sambal belacan. Tp kalau sambal tumis petai ni dimakan masa sahur, boleh bertambah2 nasi wehhh.. mmg best psst!! tghari td pun k.nor makan siap bertambah tau.. ermm dah lama tak makan nasi tambah2 nih.. :)

pasal apa panggil sambal tumis petai? sbb petai bahan wajib ada dlm tu..
petai padi tu.. kegemaran cik abg k.nor :)


Meh nak share resipi kat sini..


SAMBAL TUMIS PETAI

1 - 2 papan petai ~ ikut suka la nak banyak mana pun ya..
2 biji bawang besar ~ diblend
5 ulas bawang putih ~ diblend
1/2 in halia ~ diblend
2 btg serai ~ diblend
3 sudu besar cili mesin
2 kpg asam keping/gelugur
1/2 cawan santan fresh
garam dan gula
air secukupnya
minyak
secubit belacan ~ optional ya..

Panaskan minyak dlm kuali dan masukkan cili mesin.
Masak hingga garing dan masukkan bahan2 yg diblend.
Masak hingga hampir garing dan masukkan 1/2 cawan air.
Biarkan seketika baru la dimasukkan garam dan gula secukupnya.
Masak hingga pecah minyak(garing) pastu masukkan belacan (jika suka).
Masukkan lebih kurang 2 cawan air dan asam keping. Biarkan merenih dgn api sederhana.
Bila dah mendidih lama sket masukkan santan fresh. Lepas dah masukkan santan ni kena la dikacau sentiasa supaya tak hangus.
Masak la hingga sambal hampir pekat dan masukkan petai.
Tak perlu masak lama bila dah dimasukkan petai, nanti petai mengecut dan tak crunchy lagi.
Padamkan api dan boleh la dihidangkan.

#sambal ni kalau dimasak dgn api sederhana boleh tahan lama gak la (tapi kena duk dlm esbok la sbb dia menggunkan santan)
nak lebih lama boleh disimpan dlm freezer, bila nak makan, boleh dipanaskan balik.


ni la lauk k.nor utk hari ni, tak perlu lagi dah lauk lain..
walau pun k.nor masak ayam masak merah
tu utk anak2 jer...

# setelah baca komen2 kat n3, K.Nor nak jelaskan sket mengenai Sambal Tumis Petai ni ya.. ^____^

1. ia sebenarnya dlm kategori sambal pencicah spt sambal belacan dll. Kiranya sebagai penambah selera bila makan nasi.

2. Memang boleh diletakkan ikan bilis tp tu dah bertukar sebagai lauk dan bukan lg sebagai sambal pencicah (tak tau la kut2 ada sesetengah tempat atau sesetengah org jdikan yg letak ikan bilis ni sbg sambal pencicah).

3. Kebiasaanya kalau letak ikan bilis dlm sambal tumis tu dipanggil sambal tumis ikan bilis dan selalunya tak letak santan, kan(setakat yg K.Nor tau dan duk praktik masak selama ni mmg tak pernah letak santan dlm sambal tumis ikan bilis, mungkin ada yg letak gak tu spt kata geraugebang). Tp utk Sambal Tumis Petai ni mmg kena letak santan(tapi petai tak kisah la nak letak atau tidak kan, kalau ada letak kalau tak ada tak letak pun tak per)

4. Bagi yg kata letak udang tu, mmg betul. Memang boleh diletak udang dan jugak petai, dan sambal udang berpetai mmg biasanya org letak santan. Bahan2 dan kaedah memasak sambal udang berpetai pun sama dgn sambal tumis petai. Cuma dimasukkan udang sebagai bahan utama. Jadi pada yg nak buat Sambal Udang Berpetai atau apa saja nama mungkin Sambal Udang Dengan Petai (yer la nama mmg ada macam2 untuk satu2 masakan tp bendanya sama jer kan) boleh guna resipi di atas dan tambah aje udang banyak mana kita suka. Sudah semestinya lebih banyak lebih sedap woo.. hehehe..

Ok.. diharap penjelasan ni tak berbelit dan dpt difahami dgn mudah ya.. susah gak nak explain/mengarang ni tau.. ^____^ (K.Nor tak marah atau kecik hati ya dgn pertanyaan atau komen teman2 sbb dr situ kita semua boleh belajar ttg sesuatu)

9 comments:

  1. kalau saya pun, mau makan 3 4 pinggan ni!!!

    ReplyDelete
  2. kak nor, cuba masukkan ikan bilis dalam sambal tumis tu, lagi kaw tau!

    ReplyDelete
  3. Oooo, kita pernah dengor sambal tumis letak santan. Tapi kita pernah rasa yang orang letak ikan bilis. Best. Mesti sedap ni.

    ReplyDelete
  4. salam kak nor ^_^

    waahh mengancam tuuu kalu letak udang lagi power...kalu kat umah saya, udang saya kutip petai utk kakak saya ^_^

    ReplyDelete
  5. Alamak! pagi2 dah terliur tgk sambal akak nih! kekeke! ;)

    ReplyDelete
  6. ain >> wahh besarnya tangki ain!! hihihii

    melovesfood >> betul.. tp dah tak jadi sambal pencicah dah tu.. dah jd lauk :)

    gerau >> ada ke yg letak santan dlm sambal tumis ikan bilis? ni 1st time dengar ni.. mungkin tempat lain berbeza citarasanya kan..

    liza >> mmg letak udang sedap tp tak jd sambal pencicah dah kan.. jd menu yg best tu kalau letak udang..k.nor pun suker :)

    love >> morning love!! dah tak bz ya..

    ReplyDelete
  7. sodapnyerrrrrr. suka jalan2 rumah kak nor niii.. sambil2 cari idea masak

    ReplyDelete
  8. rinbun >> iyer ke.. alhamdulillah.. jgn jemu dtg lagi dan lagi ya..

    ReplyDelete