f Secubit Garam: Siew Pak Choy Dgn Sos Tiram & Sos Lada Hitam

N3 Terkini

Thursday, November 19, 2009

Siew Pak Choy Dgn Sos Tiram & Sos Lada Hitam

Fuh... Panjangnyerrr nama.. Tak per la kan.. Kebiasaannya org kalau buat sayur ni letak sos tiram jer kan. Kali ni K.Nor nak share dgn semua satu lagi bahan tambahan dlm sosnya tu selain sos tiram, iaitu sos lada hitam (tak tau la org lain pernah buat stail gini atau tidak) Sebenarnya plan asal mmg nak buat yg biasa2 jer tu tp masa duk tuang sos tiram , terfikir apa kata kalau tambah dgn sos lada hitam. Mungkin rasanya lebih sedap kut.. Jadi K.Nor tambah la sedikit sos lada hitam dan alhamdulillah... rasa sayur ni laaaaaaaaagi best. Ada kelainan dr guna sos tiram semata2. Cuba la.. tengok hasil dia camna.. mudah2an kena dengan selera teman2 semua.




SIEW PAK CHOY DGN SOS TIRAM & SOS LADA HITAM

5 atau 6 pokok siew pak choy
5 ulas bawang putih ~ diketuk dan dicincang halus
2 sudu sos tiram
2 sudu sos lada hitam
2 - 3 sudu air
1/2 sudu teh gula ~ jika suka
sedikit minyak

  • Celur seketika siew pak choy dlm air panas yg diletakkan sedikit minyak masak.
  • Angkat dan masukkan dlm bekas berisi air sejuk/paip utk menghentikan proses masak sayur tu.
  • Angkat dan toskan. Kemudian letakkan dlm pinggan.
  • Panaskan sedikit minyak dlm kuali dan tumis bawang putih hingga wangi.
  • Masukkan sos tiram dan sos lada hitam. Kacau.
  • Masukkan air dan gula (tak perlu diletakkan garam lg kerana dah ada rasa masin dr kedua2 sos td)
  • Goreng sehingga sedikit pekat.
  • Tuangkan sos keatas sayur td.
  • Hidangkan panas2..


No comments:

Post a Comment