f Secubit Garam: Otak2 Bandeng

N3 Terkini

Saturday, November 7, 2009

Otak2 Bandeng

Ini lah hasilnya setelah menguarkan kat N3 semalam, bertanyakan kaedah memasak otak2 bandeng pemberian jiran K.Nor ni. Jutaan terima kasih buat Dayang Jack yg telah banyak membantu dgn memberikan link2 resipi tersebut. Dan tak lupa buat Mdm LV :) ....mmmmuaahhhhhhhh utk Dayang dan Lily! Kalau sapa2 nak tengok resipi tu boleh tengok kat sini atau kat sini.

Rasa ikan ni not bad gak la. Anak2 kurang suka tp Cik Abg K.Nor kata sedap(dia memang sedap sokmo apa2 yg mem dia masak hehe) Tapi bg K.Nor sambal kicap tahun Anawahid yg menjadi penambah perisa bg ikan ni. K.Nor kukus dulu ikan ni. Bila dah sejuk K.Nor balut dgn daun pisang dan letak dlm aluminium foil pastu panggang atas stove jer.

Ini dia Otak2 Bandeng yg masih duk dlm pack.


Ikan ni kena cantas dua sbb panjang sgt. K.Nor cuma kukus dlm wok kes males nak keluarkan kukusan besor. (lupa la nak snap gambar ikan sebelum dikukus)
Yg dlm plastik tu paste/bumbu yg disertakan sekali dlm pack.


*Rupa ikan ni lebih kurang cam ikan terubuk jer kan. Pastu dlm tu dah tak ada tulang temulang lg dah, semuanya isi ikan yg dah digaul dgn bahan2 lain (bumbu).
Kalau nak tau kaedah menghasilkan otak2 ni boleh la tengok kat link yg K.Nor letak kat atas tu.

2 comments:

  1. Salam kak Nor,
    mesti puas ati makan ikan nih,kan kak Nor?

    ReplyDelete
  2. nurindah >> bg k.nor kureng sket tp cik abg k.nor yg suka ikan nih

    ReplyDelete