f Secubit Garam: Orange Yogurt Cream

N3 Terkini

Monday, November 9, 2009

Orange Yogurt Cream

One..


Two..


Three..
ermmm... sapa nak?



Resipi Yani Myr nih.. masam2 manis.. sedap! Yani, cam biasa la ek.. nak mintak izin nak C&P resipi kat sini.. tq



ORANGE YOGURT CREAM by Yani MyR
  • 100ml jus minuman oren
  • Bahan A :
  • - 250g plain yogurt
  • - 60g gula halus
  • Bahan B :
  • - 2 sudu besar air panas
  • - 1 1/2 sudu kecil gelatin
  • 100ml fresh cream/dairy whipping cream
  1. Campurkan bahan B(EDIT : Masukkan gelatin dalam air JANGAN masukkan air dlm gelatin). Kacau sehingga gelatin cair. Kemudian masukkan ke dalam jus oren.
  2. Campurkan bahan A. Kemudian masukkan ke dalam no.1 tadi.
  3. Akhir sekali masukkan fresh cream. Kacau sehingga sebati.
  4. Sejukkan dalam peti ais lebih kurang 3-4 jam sebelum dimakan.

12 comments:

  1. Love nakkkk! chop chop chop!!! Alamak, looks like kena gi beli Jus oren nih..;)

    ReplyDelete
  2. Oops, KakNor..Jus minuman oren means yang pekat ker? Yang kena mix ngan air or any Orange Juice like Tropicana Twister???

    ReplyDelete
  3. love >> boleh guna mana2 minuman air dlm kotak, dlm botol yg ready to drink tu, dan boleh gak guna yg kita bancuh sendiri spt sunquick.(sunquick tu kena bancuh dulu dgn air ya.. jgn guna direct yg pekat2 gitu)

    ReplyDelete
  4. KakNor, tks so much dear!!! I like U! kekekeke! ;)

    ReplyDelete
  5. One more question, kat mana akak beli those cute bowls ya??? Hihihi!

    ReplyDelete
  6. love >> love U too dear!ramekin tu k.nor beli kat k.trg ni jer :) berkenan ek.. :D

    ReplyDelete
  7. kita nak gakkkkkk!!!! actually baru pas gak buat stoberi mousse, ada dlm peti sejuk lg tu!!

    ReplyDelete
  8. knor si montel ni dilupa jgn ye hihihi

    ReplyDelete
  9. Memang berkenan kak! Sungguh cantik ramekins tuh! Payah tul nak cari kat sini. Nak ambik sehari jln2 cari ramekin jer! kekeke ;)

    ReplyDelete
  10. ain >> jom kita tukar suka sama suka nak? :D

    mimi >> mimi selalu dekaaaaaaaaaaaat dihati akak :D

    love >> kat sini pun satu kedai jer yg jual benda2 gini.. tak banyak sgt choice pun

    ReplyDelete
  11. k.nor.. saya budak br blaja.. hihih.. gelatin tuh aper yerk?? akak guna jenama aper??

    ReplyDelete
  12. atie >> betul la tu, tak tau bertanya.. dr situ kita boleh belajar kan..

    nak tau lebih detail ttg gelatin atie tengok kat sini http://www.halalgelatine.com/
    dan gelatin halalgel tu la yg k.nor duk guna selama ni

    ReplyDelete