f Secubit Garam: Kek Keju Cheddar

N3 Terkini

Saturday, November 21, 2009

Kek Keju Cheddar

Hari ni tak ada menu lauk pauk sebab puan rumah tak main masak2. Bukannya semua puasa tp K.Nor sekeluarga menghadiri kenduri kawin. Biasa la kan, dah start cuti sekolah ni banyak la lepas ni jemputan kenduri kawin. Esok ada satu dan minggu depan ada lagi satu. Nanti bulan Disember akan ada lagi termasuk kenduri kawin adik ipar K.Nor.. haa... time tu mmg tak leh nak menghapdet mana laa..

Hari ni dapur jer MC tp cik oben tidak pun. Dah petang2 masing2 lapar perut, K.Nor godek la kek butter keju ni. Resipi mmg dah salin gitu2 jer kat kertas pagi2 td tp lupa pulak nak save dlm draf. Bila nak post n3 kek ni, K.Nor ke MyR nak copy resipi tp MyR lak tak leh nak masuk. ermm... Pada sapa2 nak resipi, tunggu la ya. Bila dah boleh masuk MyR K.Nor akan letak resipi tu kat sini. psst!! nama resipi tu pun K.Nor tak pasti betul atau tidak. Kalau salah nanti K.Nor edit balik ya.. Resipi ni kalau tak silap milik Ibumimi MyR, baru jer dipost smlm.

Apa pun kek ni mmg sedap, lemmmmmmmmbut jer. Dengan rasa lemak2 keju nak2 kat atas dia yg kita tabur keju yg diparut. Pastu dgn wangi bau lemon (disebabkan tak ada orange paste, K.Nor ganti dgn lemon paste).. enak sih.. Try laa, insyaallah sedap bg penggemar kek butter atau pun penggemar keju.



updated: MyR dah dapat masuk balik so nak edit sket tajuk. Bukan Kek Butter Keju tp nama betul bagi kek ni adalah Kek Keju Cheddar by Ibumimi MyR. Sori ya puan resipi tersilap letak nama smlm. Dan mintak izin ya nak letak resipi tu kat sini..


KEK KEJU CHEDDAR by Ibumimi MyR
  • 140g Butter
  • 140g Margarine
  • 180g Gula Kastor
  • 3 Telur Grade A
  • 200g Tepung gandum
  • 30g Tepung Susu
  • 6g Baking Powder
  • 75g Cheddar Cheese – tak letak pun sedap atau letak chopped cooking chocolate
  • 1 st perasa limau ~ tak letak sbb tak ada tp ganti dgn paste lemon
  1. Pukul butter, margarine dan gula sehingga gebu
  2. Masukkan telur satu persatu dan pukul sehingga kembang
  3. Masukkan campuran tepung, susu tepung dan baking powder serta perasa limau dan cheddar cheese. (Tinggalkan sedikit untuk ditabur diatas kek tapi, kalau nak buat topping cream, jangan letak sprinkles cheese ni nanti liat)
  4. Masukkan adunan kedalam bekas berukuran 8” dan taburkan parutan cheese dan gula kastor
  5. Panaskan oven selama 15 minit dan bakar adunan pada suhu 180°c selama 40 ke 50minit atau sehingga masak. Jika untuk cupcake, hanya penuhkan 2/3 dan bakar pada suhu 170°c for 20 -25 minit

7 comments:

  1. sedapnya kak..lama masuk list resepi ni tp xterbuat lg :)

    ReplyDelete
  2. salam nor..gebus kek ni..akak mmg suka baking2 ni...camera jenis apa ya nor gunakan sbb gambar2 sgt sharp & smooth...

    ReplyDelete
  3. Kakkkkkk...sue dah masuk list resepi nih siap2 nak buat esok utk bawak balik kampung..tup2 akak dah buat dulu,best lah dapat baca komen orang dulu.makin semangat jek nak buat!hihii...ntah2 x sempat esok nak buat nih.sedap eh kak..adehh.nak sepotong!

    ReplyDelete
  4. gebusssnya kek kak nor...sedap yer?bole try he he

    ReplyDelete
  5. salam nor..nor lagi fofolur dari akak..sebab nor belum setahun tapi dah sampai tahap 100,000 dulu..tahniah ek..

    ReplyDelete
  6. Nor, ada lg x kek tuh? Hujan2 ni tekak pandai je mereka-reka nak makan itu ini..hehee...nak kedapur pun naik maleh sejuk2 nih..tp time camni la perut lg selalu berkeroncong..hehe

    ReplyDelete
  7. azura >> try la zura.. mana tau kena dgn selera zura sekeluarga

    k.nor64 >> tu guna kamera canon 40D :)

    hasue >> dua potong pun boleh kalau utk sue :)

    e-na >> alhamdulillah sedap kat anak tekak k.nor sekeluarga

    k.ina >> w'salam k.ina..ish tak ada la k.ina.. mana boleh lawan k.ina. sbb k.ina jaaaaaaaaauuuuuh lebih fofuler dr nor.. nor ni baru lg dlm alam ciber ni..

    ummi >> ada skeeeeeeet lagi ummi cayang.. meh la nak join ngap tuk nak hilangkan keroncong gemalai tu.. nak air teh perisa anggur sekali? boleh nor buat :)

    ReplyDelete