f Secubit Garam: Sup Ayam Dengan Lengkuas

N3 Terkini

Monday, November 16, 2009

Sup Ayam Dengan Lengkuas

Jom pekena sup ayam dgn lengkuas ni. Resipi diambil kat Myr, Yani yg poskan. Memang sedap kat anak tekak akak sekeluarga terutamanya Naim. Kena pulak hirup kuas sup panas2..ermm enak sih..

Cam biasa ya Yani, nak letak resipi kat sini.. boleh kan.. :)


SUP AYAM DENGAN LENGKUAS by Yani MyR
  • 1.5 liter air
  • 1 kiup pati ayam knorr
  • 4cm lengkuas, buang kulit dan hiris nipis-nipis
  • 300g isii ayam, hiris nipis.
  • 5-6 biji cili burung-titik
  • 1/4 cawan santan
  • 2 sudu besar sos kan
  • 1 sudu besar gula
  • sedikit garam
  • 1 sudu besar jus limau nipis
  • daun ketumbar utk hiasan
  • Masukkan air dan kiub ayam ke dlm periuk. Letak atas api sederhana sehingga mendidih. Tambah hirisan lengkuas. Biarkan selama 5 minit. Masukkan pula isi ayam. Masak 5 minit lagi.
  • Tambahn cili burung, santan, gula dan garam. Tunggu sehingga mendidih. Masukkan sos ikan dan jus limau nipis. Angkat. Hidang segera. Hias dgn daun ketumbar.

5 comments:

  1. pg tadi nmpak kat umah sue. now ni nmpak kat umah kak nor pulak. popular sungguh sup ayam lengkuas ni. mesti di cuba ni.

    ReplyDelete
  2. ain >> try la ain, mudah dn simple jer bahan2 dan cara buat tu.. sedap gak nih..

    ReplyDelete
  3. mmg menarik sup ni..pastu nengokkan cara masaknya pun senang..pasti mjd kalu try ni..

    ReplyDelete
  4. min >> mmg mudah dn senang jer tu min, kejap jer dah siap masak.. try la

    eheemm.. dah buat blog ya.. :)

    ReplyDelete
  5. hi, salam kenal k.nor! trymasak tumpang lalu ye.. :D.. wowweeee sedap betul tgk sup nie. Nant jemput la cuba resepi2 dari dapur kami jugak, macam2 ado.. boleh letak link blog k.nor nie kat dapur trymasak tue jugak tau.. kat ruangan Member's Blog.. jemput datang ye.. :D www.trymasak.my

    ReplyDelete