f Secubit Garam: Puding Karamel Lapis

N3 Terkini

Sunday, November 8, 2009

Puding Karamel Lapis


Resipi Puding Karamel Lapis ni dr Maklang Azie dan cam biasa la K.Nor ambil dr dapur Ummi Kuantan yg ghajeeeeeeeen masak2 nun. Kat MyR rasanya ada org post resipi ni tp nak C&P dr dapur Ummi gak. Tak per, nanti K.Nor hantar gak report kat MyR nun.




Mintak halal ya Maklang dan Ummi, nak tayang resipi tu kat sini utk mudahkan kerja lain kalau kalau nak buat lagi puding yg best ni.




PUDING KARAMEL LAPIS
by Maklang Azie

Bahan:-
(A)
1 tin susu cair (*ummi guna Nestle Ideal)
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
1 sudu kecil esen vanila


(B)
1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telor gred A
4 sudu besar serbuk koko @ (1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat)


(C)
2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas
atau boleh guna 2 sudu besar madu


Cara Membuat:-
Kacau bahan A dan bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan. Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang 8 x 8 inci (*ummi guna loyang bulat berdiameter 6" x 3" tggi). Masukkan 1/2 cawan (*ummi letak 3/4 cawan) adunan bahan A dan kukus selama 5 minit atau hingga maska. Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang seli hinga habis. Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan. Potong dan hidang.



Bahagian atas yg kureng cun sbb karamelnya terhangus sket. Sib baik tak pahit..

27 comments:

  1. KakNor...nak puding!!! Adey cantiknyaaaa...pasti sedap kan kak! Resipi masuk listttt! hihihi :)

    ReplyDelete
  2. love >> ish cepatnyer dia komen.. akak baru jer post! mmg sedap tau love.. try la buat k..

    ReplyDelete
  3. Apa lagi yg tak cun tu Nor... cun melecun dah tuuuu... uikhhh... terliur di buat nya... nak masuklist dulu tapi tatau bila nak buat ni...

    ReplyDelete
  4. KakNor...keke, Love klu tgk puding, mesti cepat2 komen ;) Lagi2 akaknye nih cukup menggoda tau!

    KakNor, klu nak guna madu..kena mix ngan air panas gak ker? huhu, sorry for asking again! :)

    ReplyDelete
  5. cantiknyaaaa!!!! dulu sy pernah buat gak, tp lapisan tu mcm kureng cantik mcm akak punya. tp rasa puding ni mmg mabeles! betul tak..??

    ReplyDelete
  6. salam k nor...macam berjanji lak....kite pon tgh melapis puding nih....sambil2 tu cuci mate....heheheh....

    ReplyDelete
  7. mmg sedap! tp perlukan kesabaran nk melapis n nk tunggu sejuk utk mkn..he he

    ReplyDelete
  8. Wahhh...bestnya puding...lapis-lapis lagi...Kalau biasa kita makan yang 1 flavour jeee...nanti ada masa boleh cuba yang ni pula...

    ReplyDelete
  9. salam kak nor...
    seedaapnyeee ^_^

    ReplyDelete
  10. cantik dan menggiurkan sungguh puding mu itew..bak cni sket

    ReplyDelete
  11. cantiknya...mesti sedap tu..nk try buat la ..

    ReplyDelete
  12. alongroz >> panjang ke list along tu? meh sini biar nor bbsit liana.. baru la boleh pendekkan list tu kan.. hehe

    love >> k.nor tak pasti la.. sbb k.nor buat guna karamel jer.. rasanya kalau guna madu tak perlu dah kut tambah air panas.. just sapu loyang biar rata dgn madu tu jer

    ain >> mmg mabeles!

    noorsha >> oooo noor pun buat gak ya..

    e-na >> betul3.. yg tak tahan tu anak2 la, nak ngap jer

    nenie >> tu la selama ni duk wat puding karamel yg biasa2 jer tu kan.. kali ni buat versi lapis lak.. try la nenie.. sedap!

    ReplyDelete
  13. liza >> w'salam liza.. ermmm mmg sedap!

    mekna >> ampun la na, dah pinish.. anak2 suka sgt dgn puding karamel ni

    ajue >> mmg sedap! try la buat..

    ReplyDelete
  14. Hello K. Nor, I was at Ummi's place noticed you profile of that lovely cake.
    Your this pudding caramel looks absolutely fantastic, boleh dapat the beautiful scent disini pun, ha ha.
    I think 3 slices will do fine with me, ha ha.
    You have fun and keep well, best regards, Lee.

    ReplyDelete
  15. Uncle Lee >> hello uncle lee, so nice to see U here.. 3 slices? not bad hehe.. yes, it's really yummy.. tq for dropping by & do come again.. :)

    ReplyDelete
  16. Nor..wahahaa, U.Lee dah sesat sini nk makan puding lak eh..hehee....Byk en3 dah terlepas ni, cuti smlm gi KL..balik2 ni nak meronda2 je laaa..hehe...Mintak ummi 3 slices gak laaa..Sedap ni kan, lama dah x buat.. ^_^

    ReplyDelete
  17. ummi >> amboi.. uncle lee nak 3 slices dia pun nak 3 slices ya... hehe.. mmg best la ummi puding nih.. anak2 sukaaaaaaaa sgt

    ReplyDelete
  18. kak, tumpang tanya.. bahan B yg 4 sudu besar serbuk koko/1 sudu kecik serbuk nescafe + 1 sudu kecik pes coklat tu maksudnya guna salah 1 je la ye?

    sama ada 4 sudu serbuk koko ATAU 1 sudu serbuk nescafe.. gitu eh?

    pastu..pes coklat tu cemana? sorry..sy xtau.. sy cuma tau pes coklat tu serbuk coklat yg kite bancuh dgn sedikit air panas..

    kak nor tolong la saye..

    ReplyDelete
  19. siti >> ok gini ya..
    samada siti guna
    1. 4 sudu besar serbuk koko ATAU
    2. 1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat

    pes coklat ni dgn nama lain chocolate paste@chocolate emulco.. siti boleh beli kat kedai baking, kat supermarket pun biasanya ada (kat section barangan kuih/baking)

    boleh jugak nak hasilkan pes coklat sendiri spt yg siti cakap tu.. bancuhkan serbuk coklat dgn air panas.. terpulang pada siti ya..

    ReplyDelete
  20. yezza.. terima kasih byk kak nor ye.. cayam kak nor!!!

    ReplyDelete
  21. salam kak nor..

    sy dah buat dah puding karamel berlapis nih.. saya suka sgt..sedap sbb xterlampau manis seperti resepi2 yg pernah sy buat sblm ni..

    bersemangat nak buat lg sbb anak2 pun suka makan.. 2-3 potong sorang makan..

    tengs sekali lg..

    ReplyDelete
  22. siti >> w'salam.. alhamdulillah.. tahniah.. dah menjadi pun ya.. :)

    boleh la buat lagi dan lagi kalau dah kena dgn selera dan menjadi elok tu :)

    ReplyDelete
  23. sy baru dua lapis. nak advancekan ke lapis 3. terpikir nak wat style aiskrim neopolitan/tripolitan. bendera perak pun mcm menarik juga. hehehehehe

    ReplyDelete
  24. dan >> kreatif gak tu.. hehe

    ReplyDelete
  25. salam k'nor..
    saya nk mntk izin copy gambar puding kt atas tu, pastu tarik link sekali eh..hihihi dlu pnah buat tp xingat resepi nih sbb tu godek semule...hihi

    tq :)

    ReplyDelete
  26. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete