f Secubit Garam: Bebola Sotong Masak 3 Rasa

N3 Terkini

Friday, November 20, 2009

Bebola Sotong Masak 3 Rasa


Agak2nya la, kalau K.Nor tak letak title masakan ni org tau tak apa ke benda yg bulat2, yg berkedut2 tu. Sekali tengok cam rupa telur penyu jer kan. Tu la sotong ball @ bebola sotong. Saja nak try sotong ball ni, sedap tak dibuat lauk spt tu. K.Nor guna resipi Udang 3 Rasa dlm n3 terdahulu, kalau tak silap resipi tu milik CMGebu. Cuma udang tu ditukar dgn sotong ball. Hasilnya not bad.. sedap kat anak tekak K.Nor sekeluarga.

Sebenarnya tak cukup bahan tp dah nak buat jugak kena la skip bahan yg tak ada tu iaitu capsicum dan gantikan dgn cili merah jer. Sotong ball tu yg menjadi mengecut spt dlm gambar tu disebabkan K.Nor goreng dulu sekejap. Lepas tu baru dimasukkan ke dalam kuah. Tapi kalau sapa2 yg nak mencuba dan tak nak hasil yg berkedut gitu, boleh aje masukkan terus sotong ball ke dalam kuah tanpa digoreng terlebih dahulu. Terpulang la pada citarasa masing2 ok..

BEBOLA SOTONG 3 RASA (resipi asal Udang 3 Rasa by CMG)

Bahan:-
  • 10 - 15 bj bebola sotong
  • 1/2 biji capsicum merah - potong berbaji
  • 1/2 biji capsicum hijau - potong berbaji
  • 1/2 biji capsicum kuning - potong berbaji
  • 1 biji bawang besar - hiris bulat
  • 2 ulas bawang putih - hiris
  • 1 camca besar cili kisar
  • 1/2 cawan sos cili (akak pun guna sos cili thai)
  • 1 camca besar sos tiram
  • 2 camca besar sos tomato
  • 1 camca besar kicap cair
  • garam dan gula (optional)
  • 1/3 cawan air
Cara Memasak:-
  1. Goreng sekejap bebola sotong dlm minyak panas. Goreng2kan hingga bahagian luar keperangan. Angkat dan toskan. tak nak goreng pun tak per, terpulang la..
  2. Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak dalam kuali tadi.
  3. Tumis bawang putih,bawang besar dan cili kisar hingga harum.
  4. Masukkan kesemua jenis sos dan gaul rata.
  5. Masukkan semua jenis capsicum dan air. Gaul rata.
  6. Masukkan bebola sotong, kacau hingga semua rata dan tambah garam dan sedikit gula jika perlu. Masak untuk 1 - 2 minit hingga kuah pekat sikit. Angkat dan hidangkan.

3 comments:

  1. Lain dr biasa ni. saya cuma pernah goreng je bebola sotong ni. Tu pun sekali, pas tu terperap je la bebola sotong tu dlm freezer sampai xpired. Kat umah ni, apa jenis bebola semuanya tak laku. saya sorang je yg suka.hehe

    ReplyDelete
  2. uhh..nampak sedap laa pulak dimasak gitu kak..kalo bebola ikan leh gak kot ekk..nanti kalo rajin nak try lah

    ReplyDelete
  3. ain >> banyak yer makanan yg suami dan anak2 ain tak suka yg ain suka.. tak best gak kan makan sorang2.. meh la makan kat sini ada gak geng :)

    sue >> buat jer sue dgn fish ball ke, ketam ball ke.. atas kreativiti kita kan.. ermm ciken ball pun boleh sue :)

    ReplyDelete