f Secubit Garam: Usefull Tips.. insyaallah

N3 Terkini

Monday, July 19, 2010

Usefull Tips.. insyaallah

K.Nor dpt tip2 ni dr blog Masni. Banyak tip yg berguna tu yg boleh kita praktikkan dlm kehidupan seharian kita. Benda yg baik elok dipanjang2kan .. kan.. Cuba la mana tau , kut2 berhasil spt yg diharapkan dan dikatakan spt dlm tip2 tu.. mudah2an.. insyaallah..


1.Ants Problem : Ants hate cucumbers. Keep the skin of cucumbers near the place or ant hole.
k.nor nak tambah sket.. kalau bekas gula kita dimasuki semut, cuba letakkan sedikit cengkih kedlm bekas tu dan letak kat tempat terbuka/panas sket.. insyaallah semut2 tu akan keluar kecuali yg dah mati la.. :)

2.To get pure and clean ice : Boil water first before freezing.

3.To make the mirror shine : Clean with spirit atau dgn suratkhabar yg dilembabkan

4.To remove chewing gum from clothes : Keep the cloth in the freezer for an hour.

5.To whiten white clothes : Soak white clothes in hot water with a slice of lemon for 10 minutes


6.To give a shine to hair : Add one teaspoon of vinegar to hair, then wash hair.

7.To get maximum juice out of lemons : Soak lemons in hot water for one hour, and then juice them.

8.To avoid smell of cabbage while cooking : Keep a piece of bread on the cabbage in the vessel while cooking. .

9.To avoid tears while cutting onions : Chew gum. satu lg cara, masukkan kejap dlm 10 - 15 min bawang2 yg nk dikupas tu dlm freezer. pastu keluarkan dan kupas la.. insyaallah mata tak berair

10.To boil potatoes quickly : Skin one potato from one side only before boiling.

11.To remove ink from clothes : Put toothpaste on the ink spots generously and let it dry completely, then wash.

12.To skin sweet potatoes quickly : Soak in cold water immediately after boiling.

13.To get rid of mice or rats : sprinkle black pepper in places where you find mice or rats. They will run away.

Chinese Proverb: 'When someone shares something of value with you and you benefit from it, you have a moral obligation to share it with others. So..., DO as I have done!

4 comments:

  1. zura pon ada post entry pasal tips2 ni kt blog aritu.. zura ada praktikkan nk halau tikus tu.. huhuhuh.. tikus ni sekolah tinggi kot.. x jadik laa kak.. yg lain2 lom cuba lg.. ekeke..

    ReplyDelete
  2. salam kak nor...t.kasih kak....mmg sungguh b'guna la tips ni....lia copy yer kak...skrg ni musim hujan...mmg byk semut masuk kat umah.....

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Nor..

    Terima kasih kak coz share tips berguna ni..
    yg paling saya nk buat yg no. 13 tu..hehehe
    udah xtau camana nk buat. de je dia dtg

    ReplyDelete
  4. zura >> tu la minatang skrg ni makin advance kan.. apa pun kita cuba aje la.. semua atas izin Allah kan :)

    mamamya >> w'salam lia.. lama tak nampak.. tu la td dah tengok semut2 kat rumah lia tu.. besor2 ek.. seriau k.nor hihi

    nieza >> w'salam nieza, cik tie ni org tua2 kata jgn kita maki or marah dia.. makin kita maki/marah, makin dia ngengada :)

    ReplyDelete