f Secubit Garam: Jom Sejukkan Anak Tekak

N3 Terkini

Thursday, July 29, 2010

Jom Sejukkan Anak Tekak


Minuman yg menyegarkan, Iced Calamansi Teh. Tengok Ina@Hana yg buat baru2 ni, terasa nak buat juga sbb mmg ada stok limau kasturi kat dlm esbok. K.Nor mmg suka minum teh o limau, nak2 kalau sakit kepala. Jom la tengok resipi, tak leh nak pot pet panjang2, nak pi spital jap nih..

Yg K.Nor buat ni tak ikut sukatan pun tp kalau nak resipi meh nak letak yg K.Nor copy kat rumah Mek Jepun tu.. Ina, mintak izin ya buk nak share resipi kat sini.. Maceh ya buk.. :)


ICED CALAMANSI TEA
sumber : Ina@Hana

Bahan-bahan ( 2 gelas <>350ml )
1 Boh tea bag - hana gune lipton
350ml air panas
Gula secukupnya
4 biji calamansi limes
Cara-cara
Masukkan tea bag ke dalam jug/mug besar.
Tuang air panas ke dalamnnya dan biarkan sebentar hingga teh larut dalam 5-10min supaya pekat keperangan.
Perasakan dengan gula (pastikan manis sedikit sbb nak ltk ais). Kacau.
Tuang ke dalam 2 gelas. Perahkan 2 biji limau ke dalam setiap gelas dan masukkan kiub ais. kacau dan sedia diminum.

Yg ni ku punya, tak suka ais2 sgt..

2 comments:

  1. Salam kak nor,
    sedapnya air limau. sayang limau kasturo saya dah lebam. kalu tak teringin jg buat. saya pun suka bila time2 sakit kepala. rasa ringan jer pastu.

    ReplyDelete
  2. oh, maaf kak nor. limau kasturi, bukan kasturo. hihi

    ReplyDelete