f Secubit Garam: Thai Basil Chicken

N3 Terkini

Wednesday, July 14, 2010

Thai Basil Chicken


Ermmm... cam pakat2 jer dgn Che Mat arini masak lauk yg menggunakan daun selasih/thai basil. Che Mat masak guna daging, K.Nor cuma guna ayam jer. Resipi Thai Basil Chicken ni hasil AlongRoz. Sedap, wangi jer bau daun selasih tu. Tapi kan, K.Nor tak masak direct ayam gitu, K.Nor gaul dulu dgn sedikit serbuk kunyit dan garam. Pastu goreng sekejap  jer, jgn sampai garing. K.Nor buat gini sbb anak2 lebih suka kalau ayam tu digoreng dulu dr masukkan direct dlm kuali.

Meh kita tengok resipi Thai Basil Chicken. Mintak izin ya Along, nak share resipi tu kat sini. Mekacih.. mmmmmuah tuk Liana comel :)




THAI BASIL CHICKEN by AlongRoz

INGREDIENTS:
1/2 Chicken - cut to small bite size
6-7 cloves Garlic*
15 Bird-eye Chilies* (* minced)
2 tbsp Fish Sauce
1 Tomato - cut 6
1 big bunch Thai Basil Leaves - separate from stems
Salt

METHOD:
1. Fry minced garlic & chili until fragrant.
Add in chicken & stir well for few minutes.
Add in fish sauce & salt.
Cover until chicken is cooked.

2. Add in tomato & basil leaves.
Stir for two minutes.
Dish up & serve hot with white rice.

## tambahan oleh K.Nor ~ sori ya Along :)
ayam digaul dgn serbuk kunyit dan garam. pastu goreng kejap dan toskan.
k.nor tambah 1 sudu jus limau nipis utk kasi rasa masam2 sket.

5 comments:

  1. Okey, masuk list!!! Susah nak dpt daun selasih kat tempat love nih, kena cari lagik! Love pun suka goreng ayam tu dulu kak. Thanks for sharing...I'm waiting with rice here...hehee! :D

    ReplyDelete
  2. Maceh sudi cuba. Respi simple2 je ni. Kekadang bhn yg simple ni baru naik rasanya kan Nor. Nampak ayam Nor lagi ngancam lah.

    ReplyDelete
  3. blh cuba yg ni tghari ni la nmpknyer-mudah n sedap :)

    ReplyDelete
  4. Salam. Jom kita menghayatinya bersama! ^_^

    ReplyDelete
  5. love >> susah ke nak jumpa thai basil kat area love?

    along >> betul tu along, yg simple kadang tu lebih sedap dr yg banyak songeh :)

    deliah >> betul tu, mudah dan sedap .. slmt mencuba

    saiful >> salam saiful, bb sihat?

    ReplyDelete