f Secubit Garam: Nasi Beriani Shan

N3 Terkini

Tuesday, July 20, 2010

Nasi Beriani Shan

Ini dia nasi yg digandingkan dgn Ayam Beriani K.Liza yg kat N3 bawah tu. Spt yg K.Nor kata td, mmg plan nak buat Nasi Minyak tp bila gi masuk dapur baru teringat ada sekotak/paket rempah Nasi Beriani Shan pemberian org jauh yg dah agak lama. Nasib baik tarikh expired tahun 2011. hihihi.. ampun ya Min.. mmg lupa sungguh tang rempah ni. Kesian kat rempah ni duk tunggu K.Nor guna dia, tu yg buat gak hari ni tu. Mekacih ya Min sbb bg K.Nor rempah ni. Kalau tak tak terfikir nak beli pun sbb selalunya duk guna rempah beriani yg juga pemberian Biniwahid tu :) Biniwanid.. rempah tu ada lg, nanti kalau dah nak abis stok akak order ek.. boleh kan hehe..

Bagi sapa2 yg tak pernah makan nasi beriani menggunakan rempah Shan ni, rasa nasinya agak keIndiaan.. hehhe.. faham2 la ek.. ngeeee...... oppsss.... lupa nak beritau, hari ni masak yg remeh temeh sket sbb sempena Hari Keputeraan Sultan Terengganu. Dah cuti hari ni, masak la lebih2 sket. Plannya nak gi piknik tp anak dara pulak ada hal kat sekolah dr pagi sampai ke petang.. terpaksa la duk rumah aje.

K.Nor tak letak resipi la ya utk Nasi Beriani ni, sbb ikut 100% resipi kat belakang kotak rempah tu. Disamping Ayam Beriani sbg pengiring Nasi Beriani ni, K.Nor juga buatkan Acar Epal Hijau dan goreng poppadom. Entah la ek apa ejaan sebenarnya kerepek ni, ada yg eja papadom ada yg eja poppadom dan bila check kat wikki diejanya papadum. haishhhhh!! Love.. which one is correct!! hehe


Yg duk kat Jepun nun, jgn nak ngamuk tendang2, ganaz sungguh!.. 
Tak padan dgn puasa !!
Meh berbuka dgn Nasi Beriani & The Gang ni.. :)

No comments:

Post a Comment