f Secubit Garam: Apam Aiskrim Zaliana

N3 Terkini

Friday, July 9, 2010

Apam Aiskrim Zaliana


Akhirnya terhasil gak apam eskrim ni ha.. dah lama benar duk dlm list. Mula2 buat tu bukan main lg berkobar2 semangat nak buat dlm cone tu tp sempat kukus utk kali pertama jer dlm 7 - 8 bj pastu tukar pesen. Sebab lambat sgt nak siap. Nak kena potong kertas utk letak dlm cone, pastu bila nak masukkan adunan kena hati2 sgt sbb takut meleleh. Bila dah start mmmmmmmmm tu, last2 letak dlm papercup jer. Tapi bila letak dlm papercup dia tak nak mekar!!!!!!! huhhhhhh.. geram betul. Yg Za buat tu comel jer mekarnya cam eskrim.. Tapi tak per la, nasib baik apam ni sedap, lembuttttttt jer. Anak2 pun suka apam ni, lagipun K.Nor dah kurangkan sukatan gula, tak la manis sgt. Yer la kan, K.Nor ni mmg selalu derhaka kat resipi terutamanya tang gula tu. Sbb K.Nor dan famili tak suka makanan/minuman manis2 sgt. Memang selalu edit sukatan gula. Alhamdulillah.. tahap gula dlm darah K.Nor dan suami masih paras normal. K.Nor punya selalunya 4 lebih jer dan suami dlm 5 lebih. Ok la tu kan.. Lagi pun K.Nor lebih suka minum air kosong dr air manis atau air berais, air bergas lagi K.Nor kurang suka tp minum gak sesekali tu. Kalau nak tau, tu tip tak nak kasi badan gumuk tau, jgn minum minuman berais dan bergas. hehe

Ok berbalik pd Apam Aiskrim ni, K.Nor amik resipi kat rumah Zaliana. Dah mintak izin lama dulu nak c&p resipi ni. Tapi tak per la kan Zs, mintak izin kat sini lak sekali lg nak share resipi tu utk tontonan org lain.. TQ ya Za.. :)





APAM AISKRIM
Sumber: Zaliana & Maklang Azie

Bahan A
250g gula castor (saya letak 200 gm gula dikisar halus ,manisnya sedang2)
1sb ovellette
3 biji telur

Bahan B
300g tepung gandum/tepung naik sendiri (saya pakai tepung naik sendiri)
1st baking powder (saya pakai double action baking powder)

Bahan C
200 ml air sprite/ice cream soda

Cara
Pukul A sehingga kembang dan gebu. Masukkan bahan B pukul hingga gebu.
Masukkan C
Bahagikan kepada 2 bhg. Satu bahagian biarkan kosong dan satu lagi di bahagi dua : hijau dan merah.
Masukkan warna asal dlm mangkuk dan sedikit warna hijau dan merah.
Kukus selama 10 minit (api besar baru apam pecah)

## gula K.Nor guna 185 gm jer

8 comments:

  1. Salam k.nor...
    part nak slim tu yang tertarik sgt..he he
    E-na ni jarang sangat minum ais tapi badan naik gak...huhuuu ada tips lain tak?
    pssstt : apam tu cantik!

    ReplyDelete
  2. salam kak...cantik gak apam yg akak letak dlm paper cup tu!! apam marble!!

    ReplyDelete
  3. apam biasa pon jiya tak terbuat.. apa lg apam eskrim. berjanggut ler... ahehehehe.. kak nor.. lam gelas tu suma tuk jiya kan kan kan *kenyit2 mata kat kak nor

    ReplyDelete
  4. pehhh cantiknya kak yg dalm kon tu..kon ke? cantik la..saya pun buat dlm paper cup tapi tak mau merekah..pape pun nasib bek sedap n lembut..lawo lah warne n pusing2 tuh

    ReplyDelete
  5. wah posing maut apam yg dalam cone tu...warna pun cantik...tapi kalau kak rose agaknya kureng sabar nak buat paper cone bagai.... tu pasal x terbuat...dasar malas banyak pulak alasan!

    ReplyDelete
  6. akan ku cuba nanti...(bila la agaknya..???)
    ps: kak nor, saya ni mmg jarang minum manis, air ber gas pun jarang sangat, kat rumah gula 1 kg leh tahan 1 bulan lebih ...tp kenapa masih 'bulat' gak...huhuhu..

    ReplyDelete
  7. ena >> ntah la.. mungkin lemak dah tepu kut cam akak ni :)

    ain >> tu la, bila di lorek2 gitu cantik la pulak.. hihi angkat bakul dah nih :)

    jiya >> apa kenyit2 nih.. sakit mata ke apa :P

    izah >> tu la kan, bila duk dlm cup tak nak dia mekar.. geram aje rasa sib baik sedap hehe

    k.rose >> tu pasal la nor buat banyak tu jer yg dlm cone tu.. cerewet sgt nak sudahkan semua adunan tu..

    lin >> buat tau lin, sedap!! anak2 k.nor suka sgt, lembut jer

    B >> mungkin kerangka besar tu B hehe..

    ReplyDelete