f Secubit Garam: Popia Pisang

N3 Terkini

Sunday, July 4, 2010

Popia Pisang


Dah biasa tengok kan, dessert mudah ni. Pernah Ika tayang kat rumah dia tp nama lain rasanya. Kalau tak silap dlm bahasa Siam kut.. Ika,kalau salah sori ek.. lupa dah. Dulu2 pernah ada org post resipi ni kat MyR tp tak pernah nak cuba buat. Rupanya bila dah buat sedap la pulak, nak2 bila dimakan dgn ganache tu. Dessert ni boleh dimakan dgn sos coklat, karamel dan mungkin dgn filling spt kiwi, strawberi pun best gak kut. Terpulang la pd citarasa masing2 ya. Mudah sgt2 ni, cuma perlu balut pisang dgn kulit popia. Pastu goreng hingga garing. Angkat dan toskan. Pastu makan la dgn sos kegemaran masing2. Mudah jer kan..




9 comments:

  1. salam K.Nor....
    aha.. aku pun suka buat popia pisang tu, dalamnya aku beri coklat & keju. sedap....

    ReplyDelete
  2. deetha >> haa... gud idea.. lain kali boleh dicoba :) tq so much!

    ReplyDelete
  3. akk, thanx ye.. sy dh buat NASI AYAM GORENG yg akk pernah post dlm blog ni...menjadi la..ank2 suka sgt...tima kasih ye.

    ReplyDelete
  4. salam k nor,
    dah lame tak buat ni.dalam freezer ade kulit popia.semalam akak datang bawak pisang setandan.elok2 ade beberapa biji yg dah masak tu.coklat ade je tu dlm peti lebih2 buat kek.tp nak buat esoklah cadangnye.arini gantung piuk.baru balik dr kampung ni...

    ReplyDelete
  5. nor..memang mudah dan menarik nampaknya..dan dah tentu jugak sedapkan..harus kena cuba ni..nak cari pisang dulu..harap2 dapat beli pisang raja...tq nor..

    ReplyDelete
  6. nampak sedap gilerrr..! senang plak tu nak buat... thanks akak!

    ReplyDelete
  7. kak nor..sy pun smlm tapi tak curah sos cekelat pung..hahahah

    ReplyDelete
  8. lina >> alhamdulillah.. mmg anak2 suka nasi tu, sbb tak pedas dan dgn rasa ayam yg sedap tu kan.. kredit utk pemilik asal resipi tu lina :)

    fiza >> amboi setandan!! hehe.. jgn lupa buat nanti ya, kulit popia pun dah ada tu.. sos coklat pon.. :)

    k.erna >> mmg sedap k.erna.. cuba la ya

    izan >> mmg mudah jer tu.. yr welcome :)

    naemah >> haaa.. lain kali wat sos coklat tau, sbb laaaaaaagi syok makan dgn sos coklat

    ReplyDelete