f Secubit Garam: Puding Tauhu

N3 Terkini

Monday, July 5, 2010

Puding Tauhu


Puding Tauhu, salah satu lagi resipi dessert yg sgt sedap dan menjadi kegemaran K.Nor seisi keluarga. Dan resipi ni jugak salah satu dr resipi yg pernah K.Nor publish kat MyR. Seakan Puding Dangdut K.Hanieliza tp ada kelainan sket pada bahannya yg mana ada diletakkan santan dlm Puding Tauhu ni. Menambahkan lemak dan sedap pada rasa puding ni. Try buat dulu baru tau perbezaannya hehe...



PUDING TAUHU

1/2 paket agar2 strip (direndam ,pastu toskan) ~ lebih kurang 18gm
1 1/2 liter air
1 cawan santan pekat
1 tin kecil susu pekat manis
1 tin susu cair
4 sudu besar gula
2 helai daun pandan - disimpulkan

Untuk kuahnya:
1 tin laici - laici tu di siat2kan (boleh juga guna fruit cocktai)
2 tin air (gunakan tin laici sbg sukatan)
8 sudu besar gula ( bg penggemar manis bolehlah lebihkan ikut citarasa sendiri ya)
3 sudu besar perasa laici (spt brand tamin) - yg ni optional, tak letak pun tak apa, cuma nak lebihkan rasa laici jer kuah dia

cara2:
Mula2 buat kuah dia supaya cepat sejuk. Bila dah sejuk skit boleh lah letak dalam peti ais. Masukkan kesemua bahan utk membuat kuah kedalam periuk dan masaklah hingga mendidih. Rasakan sendiri manis dia mengikut citarasa anda ya..
Untuk membuat pudingnya, masakkan agar2 dengan air hingga mendidih dan larut agar2 tadi. Masukkan sekali gula dan daun pandan.
Satukan santan dan kedua2 susu dalam sebuah bekas. Kacau hingga sebati.
Masukkan adunan susu kedalam periuk berisi agar2 dan masaklah hingga mendidih, jgn lupa mengacaunya ya.. Bila dah mendidih terus padamkan api dan jgn biarkan mendidih lama takut nanti pecah minyak.
Biarkan hingga suam2 kuku dan hendaklah ditapis sebelum dicurahkan ke dalam loyang atau bekas acuan kecil2. Jgn sekali2 tuang kedalam loyang ketika masih panas kerana nanti akan terbentuk lapisan yg tak cantik (dan tak sedap nak makan)kat atasnya.
Bila dah sejuk, masukkan kedalam peti ais. Bila nak menghidangnya, cedukkan dgn senduk ke dalam bekas(spt taufo fah) dan letakkan laici dan kuah ke atasnya.
Boleh juga kalau nak letak dlm bekas kecik dan letakkan laici/fruit coktail dan kuah atasnya.

5 comments:

  1. I want some pls KakNorrrrr!!! Puding...my feberetttt! Uish, sedapnye! Kena buat nampaknye, but let my son n daughter recover from flu dulu. ;)

    ReplyDelete
  2. kak norrrrr.... terasa2 jaa dah nak sampai seru niiiii... hehehe... weekend niii ada tetamu... boleh buat niii... :)

    ReplyDelete
  3. salam kak nor...sedapnya mkn puding waktu cuaca tgh pns giler ni. mmg melegakan!!

    ReplyDelete
  4. salam kak nor. kita pinjam resepi ni ek. esok kasi balik..hihi..thanks kak..

    ReplyDelete
  5. love >> oo anak2 tak sihat ya.. hopefully dia org dah makin sembuh ya.. jgn lupa buat puding ni tau .. love kan suka puding2 :)

    fatin >> dah buat dah kan .. syedap tak? :)

    ain >> yup.. mmg nyaman

    eliza >> haa... dah buat pun arini kan.. tak per la tak pulangkan balik pun.. akak masih ada lg resipi tu :)

    ReplyDelete