f Secubit Garam: Takoyaki

N3 Terkini

Sunday, May 10, 2009

Takoyaki

Salam...

Di suatu pagi nan indah.. terpandang ada satu bungkusan duk depan grill rumah K.Nor.. Bila bukak, tu dia barang2 dlm gambar kat atas ni.. Ermmm........ bahan2 dan acu/loyang nak buat takoyaki nih.. Sapo laaa yg baik ati yg kirim melalui angin malam tu ek... Ish.. untung sunguh nasib badan, ada jer org yg bermurah hati nak bg barangan utk K.Nor, alhamdulillah.......... semoga Allah balas balik segala budi baik dia tu pd K.Nor sekeluarga.. Agak2 la.. sapa laa org tu ya.......... ish.. boleh caya ke citer ni? Ikut la nak caya ke tak.. kalau tak caya pun buat2 caya la ya.. hehehe layan...................


Setelah ku peram sekian lama, hari ni baru laa datang seru nak buat takoyaki ni. Ni pun setelah berguru dgn mak yung kat Jepang nun... Ina, akak dah buat ni. Camna lulus ke tak? Cam biasa, cik abg dgn aisyah tak banyak songeh, siap puji lg sedap. Aisyah yg paling banyak makan takoyaki ni. Cik abg kata sayang nak makan, sbb sedap sgt manakala Luqman pulak cam biasa la.. kena kosong jer. Budak ni mmg banyak songeh skit hehe...Ni la 1st time makan takoyaki homemade lak tu.. Tak tau la, camna rasa takoyaki yg sebenarnya. Tp kalau dah semua bahan2 tu bahan ori nak wat takoyaki ni, takkan rasa dia lain lak kan.. K.Nor buat dlm 3 versi, takoyaki (inti dlm tu semestinya sotong = tako), ebiyaki (udang) dan kaniyaki (ketam/crab stick).. muahahahha... tak g duk jepun pun boleh tau gak kan ayat jepun nih.. Thanks tuk mdm lily myr yg beri tuisyen free, sbb dia pun boleh tahan gak la reti cakap jepun ni..



Takoyaki ~ The making.. baru 1/2 way...

Yg ni dah dekat nak masak..

Alhamdulillah......... kenyang perut kami sekeluarga.

5 comments:

  1. tahniah k.nor! klu org pestaim dh cantik gini kalah ler org org yg veteran2 nih! kekekeke... jd sgt dah tuh! lulus penuh!! hihihi.. alhamdulillah dpt juga bg org merasa mknn jepun yer! ms mkn tuh duk bayang2 bwh pokok sakura tak?? ekekeke...

    ReplyDelete
  2. laaaaaaaaaa pasal tak cakap kena bayangkan duk bawah pokok sakura aritu? ish2.. nak kena wat lagi la ek, pastu bayangkan duk kat taman tulip tu aci tak? ^_____^

    ReplyDelete
  3. Cayalah!!!!
    pagi-pagi dah buat lela kecur air liur ni ha...kak nor, takoyaki tu dah ler cantik, kena plak gambor yg menarik..cam ada kat depan mata jerk..

    ReplyDelete
  4. kalau dah depan mata, terus ngap la lela hehe

    ReplyDelete