f Secubit Garam: Kerisik @ Nyior Gula

N3 Terkini

Monday, May 25, 2009

Kerisik @ Nyior Gula

Justify Full
Mari adik2 kita belajar membuat kerisik.. ni utk adik2 yg tak pandai lg laa, utk adik2 dan kakak2 yg dah pandai tu, pejam mata, tak pun p rumah org lain ya.. hehe..

Kebetulan stok kerisik udah licin, K.Nor menggodek la kelapa parut dr 2 bj kelapa utk dijadikan stok kerisik aka nyior gula. Kat Tganu ni mmg org panggil nyior gula, jgn tanya kenapa, mmg gitu panggilan utk kerisik. Dr 2 bj kelapa parut ni boleh hasilkan stok utk setahun, kalau tak banyak sgt penggunaannya dlm masakan. Memang tahan lama, gitu la tiap2 kali K.Nor buat. Tak buat sikit2, tak kose nak buat sikit2, baik buat banyak sekali gus, boleh tahan lama skit. Alhamdulillah, tak pernah tengik, walau disimpan dlm botol dan letak dlm gobok gitu jer. Dulu pernah letak dlm peti ais, tp payah nak ceduk, sbb dia jd keras. Kalau nak bg kerisik kita tahan lama, pastikan setelah semua selesai, kerisik tu betul2 sejuk dulu baru ditutup dgn penutup botol tu.

Kerisik ni biasanya K.Nor guna dlm masakan gulai daging/tulang, rendang, kerutup dan tak lupa sayur pedas batang keladi. Bila dah buat banyak gini, senang kan, nak guna ceduk jer. OK la layan jer gambar2 the making kat bawah ni ya..





Ni yg baru siap diblend. Kalau dibiar semalaman, baru la minyak akan naik kat bahagian atas tu.

3 comments:

  1. K. Nor, best nyer kerisik buat segera mesti lg fresh dan sedapkan bila masak...kalau dkt leh ngendeng cket...salam kenal...

    ReplyDelete
  2. k nor,senang jek buat kerisik ni ye...tp klu dah pemalas macam saya ni...p beli jekla.lagipun x mahal mane.pakai pun jarang2 sgt...

    ReplyDelete
  3. salam kenal leen, mmg sedap kalau yg homemade gini, kan..

    fiza, mmg la kalau jarang2 guna, baik beli siap jer

    ReplyDelete