f Secubit Garam: Telur Itik (masin) Masak Lemak Cili Api

N3 Terkini

Sunday, May 17, 2009

Telur Itik (masin) Masak Lemak Cili Api


Baru2 ni cik abg g shooting kat reban itik di Marang (nak menyiapkan projek dgn Pej. Haiwan). Bila dia balik, dpt ler hadiah sebekas telur itik masin dan yg fresh punya. Bila tengok telur itik masin tu, terus datang idea nak masak lemak cili api. K.Nor tak guna telur itik fresh tp sebaliknya guna yg dah diproses menjadi telur masin/asin. Sebab telur masin ni masih baru, jadi tak la terasa masin sgt telur2 tu. Kuah yg kita masak pun dah tak perlu tambah garam lagi dah. Sedaaaaaaaap sgt tau bila pekena lauk kampung gini, tambah lagi cukup partner2 dia semua. Seperti ikan goreng, sambal belacan dan ulam2an.. Tak yah cakap banyak lagi lah, air pun dah siap, jom kita makan!


Eh!! K.Nor lupa nak hidang nasi la.. Ermm... g la dapur tu, ceduk sendiri nasi ya... Ceduk la banyak mana pun.. Buat cam rumah sendiri ek...

2 comments:

  1. salam akak...
    huhuuhuhuu...telan air liur nengok sambal belacan tu...
    nih kalu duk sebelah mmg dah tak malu...

    ReplyDelete
  2. w'salam aisyah.. meh la kalau malu perut lapar, kan.. :)

    ReplyDelete