f Secubit Garam: Projek Jamuan Kelas Luqman utk Hari Guru

N3 Terkini

Saturday, May 16, 2009

Projek Jamuan Kelas Luqman utk Hari Guru



Ni la dia Ijah, projek yg dr tengahari td duk main2 sampai ke lewat petang. Dengan gumbira dan sukacitanya (baca dlm slang bahasa baku ya.. :p ) ni la 1st time buat cupcake cantik molek jer hasil dia. Tak lekang dek panas, tak basah dek hujan.. hehehe..Biasanya kalau buat cupcake, sokmo2 lekang. Kalau ada yg tak lekang pun dlm satu adunan tu dpt ler separuh pun mujur. Dah banyak resipi duk try (padahal tak sampai 10 puuuuunnn.. ) selalu jer tak puas hati. Baru2 ni tanya Zura, dia buat cun jer cupcake. Zura cakap guna resipi kek marble susu. Mula2 ingat nak buat yg tu gak, tp anak2 ni lebih suka yg cokelat, biasa la kan. So try yg ni, dpt dari Lily Myr, dia dpt dr mana lupa la pulak. TQ so much Lily, budi mu ku kenang :D ..Mek Kajang pun dah try dan cantik jer jadi. Jgn tak tau, Mek Kajang tu nak buat projek besar2an tak lama lg dgn cupcake gak.. All the best 2 U Masz..



Berbalik pd cupcake ni.. ni la hasil dia.. K.Nor buat 2 1/2 adunan tu ha.. semua tak lekang dek panas wehh.. syok nyer laa.. Alhamdulillah.. Cuma mula2 tu tersilap guna suhu sama cam arahan resipi padahal tau dah, cik oven ni kuat skit panas dia. Mmg tak leh ikut 100%, kena turunkan skit. Bila terpanas lebih skit ni, buat cupcake kita membumbung naik. Kalau kita tak nak deco kat atas tu tak per lah membumbung pun, tp bila nak deco, tak cun ler. Kena la tarah skit bukit tu. So kalau tak nak bg naik tinggi, elok bakar dgn suhu 165 - 170, baru cun. Tp ni bergantung pd oven masing2 gak ya, sbb ada oven yg kuat panas dia..

Tak nak dan males dah nak deco lebih2. Buat sesimple yg boleh dah la, lagipun Luqman tak request pun nak bawak cupcake ni ke jamuan tu. Part dia kena bawak keropok keping goreng jer dgn belon, tp omak dia tu...... terlebih rajin skit. Nak test power wat cupcake ler tuh.. hehehe Buat banyak skit ni pun nak bagi anak2 jiran kat sini skit. Aisyah pun nak bawak ke sekolah gak, makan dgn geng2 dia, ok la tu kan, buat 2 1/2 adunan.. Ok, jom layan cupcake simple nih..



Untuk Yani, Zura dan lain2 yg ingin cuba cupcake ni, ni dia resipinya. K.Nor terima in English, so paste aje la in English ya.. Translate ler sendiri ek.. mesti semua pandai tu.. hehe

Chocolate Cupcakes

1 1/3 cups plain flour
1/4 teaspoon baking soda
2 teaspoons baking powder
3/4 cup dutch-process cocoa
75g butter-melt
1/4 teaspoon salt
1 1/2 cups white sugar
2 eggs
3/4 teaspoon vanilla extract
1 cup milk

Choc chips (optional)

1. Preheat oven to 175 degrees C (350 F). Line muffin tins with cases.
2. Sift together the flour, baking powder, baking soda, cocoa and salt.
3. Add in the sugar and mix well .Set aside.
4. In a large bowl, mix the melt butter and milk. Add the eggs and mix well. Stir in the vanilla.
5. Add the flour mixture into the liquid mixture. Mix well.
6. Fill the muffin tins 3/4 full. Bake for 15-20 minutes or until a skewer comes out clean.
Leave to cool in tins for at least 10 minutes, decorate when completely cool.

# utk cup spt yg K.Nor guna tu, K.Nor letak sebanyak 30gm setiap satu.

Mudah dan simple yg amat resipi ni. Just mix semua bahan kering, pastu mix bahan cecair. Pastu masukkan yg kering kedalam yg cair. Cuma guna balloon whisk jer tak perlu guna mixer. Sbb dr pemerhatian dan hasil perbincangan dgn Lily, adunan CC yg overmix kebanyakkannya buat CC jd lekang dr papercup dia.. Jangan lupa, kalau tak nak kasi naik membukit, rendahkan skit suhu oven.. Slmt mencuba ..

7 comments:

  1. Tahniah nor!!!! wahhhhhhhhhh memang cantik lah... rasanya cam nak cuba je...

    * berapa biji nor dapat untuk 21/2 adunan tu?

    ReplyDelete
  2. mmg molek sgt lah rupa dia ek kak nor.
    mmg dh cantik sgt kalau nk deco2.
    kadang2 wani pun dpt result yg lekang2.
    nti kalau ada yg mintak, boleh wani guna resipi ni ya, kak nor? :)

    ReplyDelete
  3. K.E.. mekacih k.e.. mmg puas hati sgt kali ni wat CC, satu pun tak lekang.

    Wani.. tu la, sebelum ni mmg frust sokmo kalau wat CC. Kali ni alhamdulillah.. sronok sgt bila semua menjadi. Silakan, ilmu utk kita kongsi2 bersama, kan!

    ReplyDelete
  4. wahhh..tenkiu k.nor berkongsi ilmu2 cc nih. sy mmg duk tercari jgk la nape kadang2 tu cc lekang. skang ni ble tsenyum la wat cc hehe

    ReplyDelete
  5. k.nor pun seronok dpt share ilmu dgn org lain halen..supaya ilmu tu lebih berkat, kan..all the best buat halen dlm biz cakes & cuppies

    ReplyDelete
  6. kenape muffins saye buat tak cantk ea???hoho...bonjol sane bonjol sini..adei

    ReplyDelete