f Secubit Garam: Pedal (& Hati) Goreng Cili Merah

N3 Terkini

Wednesday, March 10, 2010

Pedal (& Hati) Goreng Cili Merah


Resipi ni K.Nor amik kat rumah Raidah. Kebetulan tengok dia post resipi ni terus terlintas nk buat sbb pedal dan hati ayam kebetulan ada dlm freezer. Nama resipi asal Pedal Goreng Bercili tp dah K.Nor letak gak hati ayam, jadi ada penambahan sket pada nama resipi tu. Ampun ya Raidah.. tak per kan.. hehe


PEDAL (& HATI) GORENG CILI MERAH
by Raidah

Bahan-bahan:

300g pedal ~ cuci bersih, potong 2 dan saya hiris2 jgn sampai putus

1 biji bawang besar**

3 ulas bawang putih**

1/2 inci halia**

5-8 biji cili merah/besar**
**dikisar/tumbuk kasar
1 biji bawang besar ~ dihiris
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu besar tepung jagung

Garam secukup rasa dan sedikit gula

Air

Minyak

Cara saya menyediakan:
1. Panaskan minyak. Gaulkan pedal dengan garam, serbuk kunyit dan tepung jagung. Goreng pedal hingga garing. Angkat dan toskan.

2. Dengan menggunakan minyak gorengan tadi, tumiskan bahan kisar sehingga garing.

3. Masukkan sedikit air, bawang besar, garam secukup rasa dan sedikit gula. Kacau rata.

4. Bila bawang agak layu, matikan api. Masukkan pedal yg telah digoreng tadi, gaulkan rata dgn sambal dan angkat.


**Pedal yg digoreng akan liat sedikit. Kalau tak goreng pedal pun boleh, tumiskan bahan kisar hingga garing dan masukkan pedal. Masak pedal sehingga masak.




6 comments:

  1. >>___<<

    gilerr mantap seyh!
    sedap2 belaka ...

    ((tukank tgk jer lah kak, nak masak wa x reti))

    agaggagaga

    ReplyDelete
  2. salam kak

    peh mmg satu kombinasi yg baik tu pedal gan hati ayam..best kat kedai Mil selalu but manu ni..meratah jee..

    ReplyDelete
  3. nor..goreng hati dan pedal ni,akak memang selalu buat..kalau bulan puasa..untuk sahur..buat pun sikit je..untuk 2 orang makan..anak2 tak suka..memang sedap..tapi akak buat dulu..main hentam je tak ikut resepi..lepas ni bolih cuba ikut resepi pulak

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Nor


    Hati my feveret, pedal cik abe feveret, so kalau masak ni kita akan kuis2 lauk tu..main pilih..hati for me, pedal for him, hati for me, pedal for me..budak2 tak masuk share coz dia org tak makan...so untung la mak & pak dia..he he..

    yat

    ReplyDelete
  5. sedapnyaaa...sy suka betul mkn pedal ngan hati ayam. tu hari mak masakkan lauk ni, lauk lain terus tak pandang!!!

    ReplyDelete
  6. frodo >> resipi dah cukup lengkap tu, try la buat.. mudah jer.. kalau tak pun meh sini, saya ajar masak, nak :)

    shiela >> w'salam... akak suka dua2 hati dan pedal :)

    k.erna >> tu la kan, anak2 skrg mmg tak suka hati & pedal ayam ni, nor kalau buat pun mmg utk berdua jer dgn hb nor

    yat >> hehe.. senang la gitu ya.. tak ada la gaduh2.. hehe

    ain >> mmg syok kan, tambah lg kalau kena nasi panas yg lembik2 sket

    ReplyDelete