f Secubit Garam: Daging Goreng Kari Hijau

N3 Terkini

Tuesday, March 9, 2010

Daging Goreng Kari Hijau


Resipi ni K.Nor nak suggest pada sapa2 yg ada stok rempah kari hijau(terutamanya pd Ika yg semestinya ada stok paste ni kan). Dan sebagai satu lg alternatif utk memasak daging. Agak menyelerakan bg K.Nor sbb adanya rasa masam2 dan pedas. Sebenarnya resipi ni bukan K.Nor yg create tp K.Nor amik dr sebuah buku masakan (dlm BI) yg dah lupa tajuknya tp kalau tak silap 'Low Fat' by Hamlyn. Buku ni K.Nor baca masa duk lepak2 kat rumah anak sdara K.Nor yg kat Kelana Jaya dulu tu. Dah lama benor resipi duk terperam dlm beg. Kaedah memasak yg simple dan bahan2 yg digunakan pun simple, terus K.Nor salin resipi ni sbb dah nampak cam sedap jer.

Jom kita tengok resipinya..




DAGING GORENG KARI HIJAU
sumber: buku 'LOW FAT' by Hamlyn

300gm daging batang pinang ~ dihiris nipis2
1 labu bawang besar ~ dipotong bucu/wedges
1 - 2 sudu besar thai green curry paste
Kailan/cellery/kacang buncis/kacang panjang ~ dipotong serong
150ml air
sedikit daun selasih/pudina ~ k.nor guna daun pudina
minyak
* k.nor tambah sedikit hirisan capsicum hijau


Panaskan sedikit minyak dlm kuali non stick.
Goreng daging selama 2 minit dan ketepikan.
Tinggalkan sedikit minyak/air daging dlm kuali dan goreng bawang besar hingga layu.
Masukkan green curry paste dan goreng lg lebih kurang 1 minit.
Masukkan air dan biarkan seketika baru lah dimasukkan sayur.
Kacau2 sekejapa barulah dimasukkan daging.
Masakkan utk 1 minit lg barulah dimasukkan daun selasih/pudina dan dikacau selama 30 saat lagi.
Padamkan api dan terus hidangkan panas2.

* boleh dimakan dgn bubur nasi
**boleh digantikan daging dgn isi ayam

utk ayam:
300gm isi ayam ~slice
2 sudu besar green curry paste
daun limau purut ~ carik2kan

7 comments:

  1. salam kak nor...
    Wowww..bikin meleleh air liur ku jeee..hahaha

    ReplyDelete
  2. salam kak nor, cam ne tangan akak, dh okay lum..?? ngeri gak bila bc psl luka akak tu. klu sy agaknya, terus stop masak naik atas katil..tidoo!!! hehe...tok le pakai kan.

    simple je lauk kak nor ni tp nmpak sedap!!

    ReplyDelete
  3. che mat >> w'salam..ermm tiap kali che mat masuk dn komen.. saya senyum sorang2..bukan senang nk tengok che mat komen kat rumah k.nor ni.. mekasih ya che mat.. :)

    mmg tak dinafikan.. sedap tu .. try la buat.. eh jap.. amik tisu ni lap dulu mulut tu , kang basah lappy :)

    ain >> alhamdulillah ain.. dah tak bengkak dn tak berdenyut dah.. dah boleh menggenggam.. hehe.. alah tegal lg biasa ain.. sakit pun kena la tahan.. wat derk jer.. hehe

    mmg simple & sedap! try la

    frodo >> ho ho ... lama tak nampak! yep.. enak sekali tuh..nk rasa , meh la :)

    ReplyDelete
  4. salam nor..kena cuba ni sebab ada paste kari hijau ..mesti sedap kan?

    ReplyDelete
  5. k.Nor..tgn dh baik kerr??? kate MC...nih tup2 kuaq N3

    ReplyDelete
  6. CManggis >> w'salam CM, try la kalau dah ada paste tu.. insyaallah sedap.. masam2 pedas rasa dia.. makan dgn nasi panas mmg menyelerakan

    Mekna >> hehehe.. dah ok la yg panaskan enjin balik tu.. k.nor tolak MC hehe.. yer la na, k.nor masak pun yg simple jer tu.. sori ya.. cakap lain kat na, buat lain.. sori.. :)

    ReplyDelete