f Secubit Garam: Ayam Panggang Kerisik

N3 Terkini

Wednesday, March 3, 2010

Ayam Panggang Kerisik


Hari ni K.Nor mencuba resipi Ayam Panggang Kerisik by JC. Sedap!! Tu yg dpt digambarkan mengenai masakan ni. Dah perap ayam dr pukul 8pg, pkl 12 baru dibakar. Enak, bila bahan meresap mesra dlm isi ayam. Tapi JC, sori ya K.Nor ada tambah sket gula dlm 1 sudu besar utk memberikan sedikit rasa manis tak la rasa garam jer .. sikiiiiiiiit jer bukan sampai bersudu2 pon. Bukan manis meleting ya.. Alaaa... cam sate la, ada rasa manis2 sket. Baru la best kan.. Pastu bila nak ngap tu, K.Nor perahkan sedikit jus lemon yg duk bertenggek tepi ayam tu. Dari dibuang baik K.Nor perahkan atas ayam tu... ermmm.. rasa dia makin sedap la pulak.. TQ JC, izinkan K.Nor paste resipi tu kat sini ya.. TQ


AYAM PANGGANG KERISIK by JC

Bahannya:

5 keping leg quarters ( atau guna sekor ayam berat dlm 4 pound dipotong)

3 sudu besar kerisik*

2 btg serai*

6 ulas bawang putih *

3 ulas bawang kecil*

2 sudu besar pes halia*

2-3 btg cili merah atau 2-3 sudu besar cili kisar* ( kalu nk lg pedas bole tambah lada kecil)

2 sudu teh serbuk ketumbar*

1 sudu teh serbuk jintan manis*

1 sudu teh serbuk kunyit*

2 sudu teh garam*

Caranya:

Kisar semua bahan2 yg bertanda*. kepingan ayam dikelar2 kemudian campurkan bahan kisar dgn ayam dan gaul rata (sumbat2 marinate dlm kulit ayam).

Perap kan selama 1-2 jam. Panaskan oven atau grill pd suhu 400'F. bakar selama 1 jam 15 min atau hingga masak dan golden brown ( kulit ayam jadi ranggup)..


Ni dia menu lunch K.Nor sekeluarga hari ni.
Ayam Panggang Kerisik, Asam Pedas Ikan Pari dan Kailan Ikan Masin.
Jom makan ....

5 comments:

  1. salam puan Noor.

    Terimakasih kerana menyemarakan semangat nak masak!Saya salin resepi tu..

    ReplyDelete
  2. mama ju >> w'salam.. panggil nor aje ya.. hehe slmt mencuba resipi JC tu ya.. sedap dan harum jer bau ayam tu

    ReplyDelete
  3. nor, macam teruja je nak mencuba ayan panggang kerisik ni. nampak menggiur dan meliurkan....!

    ReplyDelete
  4. salam..
    fuhhh..nampk sodap ni..
    apa macam akak order untuk hidangan pengantin..
    rajin tak ...

    ReplyDelete
  5. ita >> mmg best tau, wangi jer bau ayam panggang ni.. buat la.. tak rugi mencuba

    k.liza >> aduhai akak yg sorang nih.. dh dekat majlis tu, masih nak menempah lg? hihi... kalau lah.. kalau... rumah kita dekaaaaat, nor dah tolong buatkan utk k.liza.. lagipun hari yg sama anak sdara suami nor pun kawin gak.. maaf ya k.liza

    ReplyDelete