f Secubit Garam: Kung Pao Shrimp

N3 Terkini

Tuesday, October 13, 2009

Kung Pao Shrimp

Resipi Kung Pao Shrimp ni K.Nor ambil kat rasamalaysia.com. Banyak resipi sedap2 dalam tu. Hari tu dah try Butter Prawn kali ni cuba Kung Pao Shrimp lak. Antu2 seafood terutamanya udang tu, jom try resipi mudah ni..

KUNG PAO SHRIMP

Ingredients:

12-15 big shrimps or prawns (peeled and deveined)
1/4 cup roasted peanuts
10 mini dried red chilies (use half if your dried chilies are regular or longer size)
1/4 onion (quartered)
1/2 green bell pepper
3 stalks scallions (use only the white part)
2 cloves garlic (finely chopped)
2 1/2 tablespoons oil

Kung Pao Sauce:

2 tablespoons soy sauce
2 tablespoons sweet soy sauce (Kecap Manis)
1/2 teaspoon starch
4 tablespoons water
1/4 teaspoon sesame oil
3 dashes white pepper powder
1/2 teaspoon black vinegar
1/2 teaspoon sugar

Method:

Mix the Kung Pao sauce ingredients and set aside.

Heat up a wok and add the cooking oil until the oil is very hot. Add the chopped garlic and do a few quick stirs. Add onions, green peppers, and dried red chilies. Stir-fry until you smell the spicy aromas from the dried red chilies. Add in the prawns and roasted peanuts and keep stirring.

When the shrimps are half-cooked, add the Kung Pao sauce into the wok, keep stirring until the sauce thickens and the shrimps are cooked. Add the chopped scallions, do a quick stir, dish out and serve hot.



9 comments:

  1. CManggis >> nor pun tak pasti la, tp nor ganti dgn cuka biasa jer.

    ReplyDelete
  2. kita pun antu udang gakkk...tp yg lain tak pulak!! huhu!!

    ReplyDelete
  3. KungPao Shrimp pon ade jugak ye! boleh kalah ayam pao macam nie..heheh

    ReplyDelete
  4. susah lak carik udang skrg nih kat sini kak..kat sana senang nak dpt ke? nampak sedappp jerr..lagi2 kalo diratah..iskhh2

    ReplyDelete
  5. anak-anak kat umah pun suka ngan udang..tapi kalo masak takleh pedas2...kena masak yg simple2 ajela

    ReplyDelete
  6. ain >> rugi kan org yg tak suka udang dan segala seafood ni.. biar kita yg perabiskan hehe

    ijan >> takkan nak kung pao ciken aje.. kena la bagi peluang kat udang lak :)

    sue >> kat sini pun udang tak berapa nak ada gak, kalau ada pun saiz kecik2 dr biasa

    mamasyza >> dish ni tak la pedas sgt, sbb guna cili kering jer

    ReplyDelete
  7. sodapnye kak.....

    sy penah buat kung pao chicken je...hehe

    ReplyDelete
  8. miszrlina >> apa kata cuba kung pao versi udang lak..

    ReplyDelete