f Secubit Garam: Ayam Panggang Berempah

N3 Terkini

Tuesday, October 27, 2009

Ayam Panggang Berempah

Terberkenan sungguh bila tengok Ayam Panggang Berempah kat rumah Dayang. Nampak menggoda betul. Bahan2 yg simple, proses masak pun tak banyak kerenah. Jadi ni la menu K.Nor sekeluarga hari ni. Bila si tukang masak menanya si tukang makan camna rasa ayam panggang ni, si tukang makan siap angkat ibu jari sambil cakap sedap! Ha.. Dayang, puas hati K.Nor masak ayam panggang ni. Tak sia2 calling2 tadi kan hehe.. Tq sooooo.... much ya Dayang atas resipi mabeles ni. Dan cam biasa la nak mintak izin tampal resipi tu kat sini.. tq.. tq... tq..


AYAM PANGGANG BEREMPAH by Dayang Jack
  • 1 ekor ayam (dibersihkan dan dipotong ikut suka)
  • 1 helai daun pandan (disimpul)
  • 1/2 inci kunyit hidup
  • 1/2 sudu makan lada hitam (dikisar)
  • 5 tangkai daun ketumbar (dikisar)
  • 5 ulas bawang putih (dikisar)
  • 1/2 inci halia (dikisar)
  • 1 sudu besar serbuk kari ayam
  • 1 sudu besar jus lemon
  • 2 sudu besar madu
  • 2 sudu besar minyak zaitun (minyak masak pun ok)
  • garam secukupnya
Cara-cara :
Satukan kesemua bahan di dlm periuk/kuali. Rebus sehingga separuh masak.
Sediakan dulang yang dibalutkan dgn kertas foil. Susunkan ayam bersama bahan2 perencahnya sekali dan panggang hingga masak.
(terbalikkan ayam ketika memanggang supaya masak sempurna)
***boleh juga dipanggang tanpa dulang.



Dah.. jgn tenung lama2.. kang basah keyboard tuh.. hihii.. g beli ayam.. pastu beli bahan2 dia dan godek sendiri .. insyaallah sedap! kan Dayang kan.. ^____^

5 comments:

  1. heheheee...akak mcm tauuu aje sy tenung ayam tu sampai ngences2!!!

    psst..nk tanya sikit...klu saya bungkus terus ayam tu ngan alumunium foil, boleh gak tak..??

    ReplyDelete
  2. Nor, menggodanya ayam panggang tuh..makan camtu pun sedap nih! Xyah nasi la eh..hehee...Dah la gambor tu cantik menggoda, bau rempah ayam tu menusuk hidung ni haa..ada lg tak?

    ReplyDelete
  3. Salam K.Nor woo megoda betul aym tu dan gbrnya sekali hehe ni laku dpt x tinggal org belakang nnk try lah kak..dah lama rasanya x pekena aym panggang ni..Tq kak resepi yg best ni

    ReplyDelete
  4. alamak.., balik nanti kena cari ayam pulak? kena memanggang lak jawabnya..bukannya keyboard je basah.. dah meleleh kat baju dah.. he..he..

    ReplyDelete
  5. am >> alahai cekcinyer kalau baju dah basah tuh.. hihi jgn lupa buat ya, pastu ajak nor makan sekali tau

    ReplyDelete