f Secubit Garam: Bilis Siam

N3 Terkini

Saturday, October 31, 2009

Bilis Siam

Adik2, kakak2.. jgn tanya K.Nor kenapa nama menu ni Bilis Siam. Sebab pemilik resipi tu yg bg namanya gitu. Kalau ikut kata sipemiliknya Ainaibu kat MyR tu, dia tak tau nak letak nama apa, jadi dia panggil jer Bilis Siam.. Ok , tu la asal usul nama resipi ni ya.. kalau tak caya g tengok kat link dia yg K.Nor letak kat nama dia di tepi resipi ni..

Bagi org yg ketandusan idea nak masak lauk apa, mmg di rekomen sgt. Simple, senang dan sedap! 3S la tu ... makan dgn nasi panas2.. ermmmm.... sedap tau.. tak caya g buat sendiri.. :)

Cik/Puan Ainaibu, mintak izin ya nak C&P resipi kat sini utk kita kongsi2 bersama.. tq

BILIS SIAM by Ainaibu MyR
  • 2 genggam ikan bilis
  • minyak ..untuk goreng bilis
  • 1 biji bawang besar
  • 8 batang cili padi..boleh dikurang/lebih..ikut selera
  • 4 biji limau kasturi..boleh lebih/kurang ikut kemasaman
  1. bersihkan bilis dan goreng garing
  2. mayang bawang jgn halus sgt..bg rangup sikit
  3. potong cili dan limau.perah limau dan ambik jusnya
  4. campur semua bahan dan rasa ikut selera..makan dgn nasik panas...sedappp..

2 comments:

  1. saya suka ratah aje ikan bilis ni!!! ratah sambil tengok tv. x sedar habis satu mangkuk.hehe

    ReplyDelete
  2. ain >> mmg syok ratah2 ni kan ain

    ReplyDelete