f Secubit Garam: Jom Pekena Budu

N3 Terkini

Saturday, October 24, 2009

Jom Pekena Budu

Salam semua..

Bersiaran lagi hari ni dgn limpah rahmat dan izinNYA, meneruskan kehidupan seharian bersama keluarga tersayang... ALHAMDULILLAH...

Lama tak pekena budu. Nak makan budu kena ada kuncu2 dia.. ikan, yg paling best ikan tongkol dan yg wajibnya ulam2an. Bagi K.Nor tak ada lauk berkuah tak kisah dah. Tapi tak boleh la kalau tak buat, kesian yg lain2 pulak nak2 si Luqman yg tak makan budu.

Sapa2 yg tak makan budu tu sori la ya.. Busuk ke, nak muntah ke.. boleh la tutup mata tutup idung. Tak pun boleh main jauh2 hihihihi.. Ni nak ajak org yg suka dgn budu join makan yg setakat K.Nor tau suka dgn budu terutamanya CManggis, Kakyu .... ermmm sapa lagi ek? ermm.... E@McE, Sue Putrajaya.. makan budu tak? Kalau makan, meh kita hadap ramai2. Jom makan..



Dalam budu kena ada cili padi (nanti kita tenyeh2kan dia) dan limau nipis. Yg menambahkan keenakkan budu bila ada lagi geng dia ... isi durian /tempoyak dan mangga muda. Isi durian ni mmg sengaja disimpan dlm peti ais khas nak buat makan dgn budu. Mungkin bila dah lama dia akan jadi cam tempoyak. K.Nor tak letak apa2 bahan sampingan dlm tu cuma isi durian yg dilenyek2 dan disimpan dlm tupperware pastu letak dlm peti ais. Insyaallah tahan lama kalau kita letak dlm tupperware ori, peti ais pun tak berbau durian/tempoyak. Kempen tupperware la pulak! hehe


Okey, ni kuncu wajib budu... ulam2an. Ada timun batang (yg kecik tu, yg org panggil timun 40 hari) ada pegaga (ni yg K.Nor tanam dlm pasu), ada bendi yg dicelur (Aisyah kalau makan budu mesti nak ada ni) dan satu lagi yg best dan laku sgt smlm kobis. Kobis Cameron ni tau! Sedap! K.Nor buang yg keras kat tengah2 dia tu dan celur sekejap jer dlm air panas. Biasanya masa dulu2 K.Nor makan tak celur pun, ngap gitu jer wat ulam. Smlm saja jer celur takut kang Cik Abg dan Aisyah tak suka lak makan mentah2. Selain dr sayur2 ni, K.Nor juga biasa berulamkan kacang panjang, taugeh (tak yah celur), ulam raja daun selom. Kalau Cik Abg ada tambahannya, petai, jering, pucuk gajus@jambu golok@ketereh. Dah la ya.. panjang dah bab ulam2 ni.. :)


Ha... ni ikan tongkol. Biasanya K.Nor panggang bodo jer tp kali ni saja buat Tongkol Goreng Asam Jawa. Resipi HaSue ni.. Memang syok ikan digoreng gini, makan dgn nasi panas2 tak kira la dgn budu ke, makan dgn nasi putih gitu jer pun sodap! Kan Sue Kan.. Sue akak nak mintak izin ni, nak C&P resipi kat sini.. Halal kan.. :)

TONGKOL GORENG ASAM JAWA
  • 1 ekor ikan tongkol segar sederhana besar-potong2 dan cuci bersih
  • 1-2 sudu makan asam jawa
  • 1 sudu makan penuh garam-letak lebih sedikit agar senang meresap
  • Serbuk perasa-tak letak pun takpe
  • 1-2 batang serai-diketuk (utk aroma serai-tak letak pun takpe)
  • 1 cawan minyak untuk menggoreng
  1. Lumurkan asam jawa pada keseluruhan isi ikan dan gaulkan kesemua bahan lain bersama ikan kecuali minyak masak.
  2. Rasa sedikit dengan hujung jari,harus terasa garamnya sebelum diperap.Perap sekurang2nya setengah jam sebelum digoreng
  3. Jangan goreng ikan terlalu lama kerana isi ikan tongkol yang garing rasanya agak kering..

5 comments:

  1. tak pernah try mkn budu! tp kata kwn, klu sekali dh try, mmg nak lagiiii!!!!

    ReplyDelete
  2. ain >> mmg la, tak kenal maka tak cinta :) cuba la tp jgn lupa perah limau nipis dlm tu dan tenyeh cili api.. baru sedap

    ReplyDelete
  3. wah sedapnya...walopun menu simple tapi cukup menyelerakan...boleh tambah 2 pinggan nasi kalo camni..bendi tu su suka sgt

    ReplyDelete
  4. tie >> betul tu, yg simple tu la yg menyelerakan kan..kena plak makan ramai2

    ReplyDelete
  5. meleleh air liur cm melihat budu ...sedapnya

    ReplyDelete